Ramazan Bayramı`nın başlamasıyla birlikte aşırı yağlı ve tatlı besinleri tüketmek, sindirim sistemini zorlamakla kalmayıp, farklı sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor.

Diyarbakır`da görevli Diyetisyen Ceren Aktaş, Ramazan Bayramı`nda sağlıklı beslenme önerileri hakkında bilgi verdi.

Sütlü tatlıları tercih edin

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıların doyumluk değil tadımlık olarak tüketilmesi gerektiğini belirten Aktaş, “Çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar mümkün olduğunca bayram ikramları arasında olmamalıdır. Tatlılar arasında sütlü tatlı alternatifi varsa tercih bu yönde olmalıdır. Şerbetli tatlılar ise sadece tadına bakılarak bırakılmalıdır. Geleneksel hale gelen bayram tatlısı baklava, yüksek karbonhidratlı hamur, yağ ve şerbet içeriği nedeniyle, fazla tüketilmesi durumunda sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle bayramlarda tatlı tercihi; yağlı, kızartma, baklava, hamur tatlısı değil de daha çok sütlü tatlılar yönünde olmalıdır.” dedi.

Şekerli tatlılar ani şeker komasına neden olabilir

Basit şekerlerle yapılan şerbetli bayram tatlılarının ani şeker komasına neden olabileceğine değinen Aktaş, şeker hastalarının diyabetik tatlı tüketebileceği bilgisini verdi.

Geç saatlerde tatlı tüketmek ciddi risk taşıyor

Çok geç saatlerde tatlı yemenin şeker hastaları için ciddi risk oluşturduğuna işaret eden Aktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle çok geç saatlerde tatlı yemek şeker hastaları için ciddi risk taşıyan bir durumdur. Yatmadan 2 saat önce az yağlı süt ve 1 orta boy meyve, bu hastaların tüketebilecekleri en dengeli besinlerdir. Meyveye biraz da tarçın eklenirse vücutta kan şekerinin dengelenmesi sağlanır. Hamur işleri ve tatlı tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Özellikle hamur işlerinden uzak durulmalıdır.”

“Günlük ortalama 2,5 litre civarında su alınmalıdır”

Yaz mevsimine denk gelen Ramazan Bayramı`nda sıvı-elektrolit dengesini sağlamak amacıyla bol miktarda sıvı tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Aktaş, “Günlük ortalama 2,5 litre civarında su alınmalıdır. Çay, kahve ve asitli içecekler yerine az şekerli veya şekersiz soğuk içecekler ile ayran tercih edilmelidir. Ramazan ayındaki beslenme düzeninden dolayı yavaşlayan metabolizma, kilo almaya neden olacaktır. Bayram döneminde sağlıklı beslenmenin yanı sıra, hastaların doktorlarına danışarak yapacağı yeterli düzeyde fiziksel aktivite yararlı olacaktır.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman-İLKHA)