Bediüzzaman Said Nursi'nin 1897-1907 ve 1912-1914 yılları arasında medrese olarak kullandığı ve talebe yetiştirdiği Horhor Medresesi ve Camii, 98 yıl aradan sonra 2013 yılında yapılan restorasyonla ibadete açılmıştı.
Van Kalesi'nin güneyinde bulunan ve 1. Dünya Savaşı sonrasında Ermeniler tarafından yıkılan Horhor Medresesi ve Camii, aradan 98 yıl geçtikten sonra onarılmış ve ibadete açılmıştı. Ancak yerleşim alanlarına uzak olan medrese ve cami cemaatsiz kaldı. Namaz vakitlerinde medreseyi ve camiyi açan Cami imam hatibi, bazen tek başına namazını eda ederken bazen de medreseye ziyaret amaçlı gelenlerle namazlarını eda ediyor.
“Üstat Bediüzzaman Said-i Nursi’nin emanetine sahip çıkalım”
Medresede talep olması halinde Kur’an derslerinin de verilebileceğini anlatan Cami İmamı, Üstat Bediüzzaman Said-i Nursi’nin emaneti olan Horhor Medresesine sahip çıkılması çağrısında bulundu.
Horhor Medresesi ve Camii, Urartular döneminde yapılmış olan tarihî Van Kalesinin hemen yanında bulunur. Bediüzzaman Said Nursi burayı 1897-1907 ve 1912-1914 yılları arasında medrese olarak kullanıp talebe yetiştirmiştir.
Burada verilen derslerin salonda baştanbaşa uzanan büyük bir masa etrafında verildiği rivayet edilir.
Horhor Medresesi, ismini medresenin yanında akan ve horultulu ses çıkaran sudan alır.
Bediüzzaman Said Nursi'nin, Horhor Medresesi'nde yetiştirdiği talebeleriyle birlikte 1. Dünya Savaşı'nda Ruslara karşı da mücadele ettiği ve o dönemde Van'ı istilâ eden Ermenilerin Horhor Medresesi'ni de yaktıkları belirtiliyor. (Murat Dalgın - İLKHA)