Hasattan sonra ikinci ürün ekimine toprağı hazırlamak amacıyla çiftçilerin geçmişten gelen anız yakma uygulamasının, çevre ve toprağa büyük zarar verdiği belirtildi.

Muş Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, toprağın üst tabakasında bulunan ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmaların, anız yangınıyla yok olduğunu, toprağın organik madde yönünden fakirleştirdiğini belirterek anızı yakmak yerine toprakla karıştırılması gerektiğini ifade etti.

Anız yakma sonucunda doğal dengenin bozularak zararlı böcekler ve hastalıkların çoğalacağını dile getiren Çolakoğlu, “Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yararlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Dolayısıyla verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.” dedi.

Anız yakmanın ormana sınır alanlarda, orman yangınlarına sebep olduğunu belirten Çolakoğlu, “Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Bağ-Bahçe ve diğer ürünlerin yanmasına sebep olmaktadır. Hava Kirliliği oluşmaktadır, karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak ve trafik kazalarına sebep olmaktadır. Elektrik ve telefon direklerinin yanmasına sebep olmaktadır; toprak üzerindeki mikroorganizmalar ve yaban hayvanları yok edilmektedir. Dolayısıyla doğal denge bozulmaktadır." ifadelerini kullandı.

Anız yakmanın kanunlarla da yasaklandığını hatırlatan Çolakoğlu; çiftçilere, toprağa ve doğaya karşı daha duyarlı olma çağrısında bulundu. (İLKHA)