ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Iraklı mevkidaşı İbrahim Caferi ile ortak basın toplantı düzenledi.
Caferi'nin, Irak'ta yeni hükümet kurulduktan sonra Türkiye'ye 3. ziyareti olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Irak'taki kapsayıcı hükümeti destekliyoruz. Bu desteği her fırsatta da vurguluyoruz. Irak'ın karşı karşıya kaldığı sorunlar konusunda da desteğimiz devam edecek" dedi.
Çavuşoğlu, Irak'ın en büyük sorununun DAEŞ terör örgütüyle mücadele olduğunu vurgulayarak, "DAEŞ terör örgütü, hem Irak hem Suriye hem Türkiye için büyük tehdittir. Her zaman DAEŞ terör örgütü ile mücadelede Irak'ın ve Irak halkının yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Irak polisini eğiteceğiz"
Caferi'nin konuşmasında Irak polisinin de eğitilmesini gündeme getirdiğini belirten Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte, bu süreci de hızlandıracağız. Irak polisinin Türkiye'de eğitimini gerçekleştireceğiz. Orduyla, askerle ilgili de bu yapılanma devam ettikçe, eğit ve donat desteğimiz devam edecek" ifadesine yer verdi.
"İran yapıcı rol oynamalı"
İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasıyla ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Çavuşoğlu, deklarasyonun tüm detaylarını okuduktan sonra detaylı açıklama yapacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki süreçte özellikle Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve diğer uluslararası örgütlerle işbirliği içinde, şeffaf biçimde bu anlaşmaların uygulanması önemli. Anlaşmanın uygulanması ve sürdürülmesi, bölgenin istikrarına katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde ambargoların kalkması da bölgemizin ekonomisine katkı sağlayacaktır. Türkiye'yi de doğrudan etkileyecektir.
Kardeş İran halkının da ambargolar sebebiyle zor şartlarda yaşamasını arzu etmeyiz. Hiçbir zaman bunu arzu etmedik. Bu düşüncelerimizi de her platforma anlattık. Umarım anlaşmanın sonu gelir. Uygulama devam eder ve de bölgeye istikrar gelir. Şunu da vurgulamadan geçemeyeceğim. İran'ın özellikle Suriye, Irak ve Yemen'deki rolünü de gözden geçirmesi gerekiyor. Pozitif, yapıcı rol oynaması gerekiyor. Mezhep temelli politikalardan vazgeçmemiz lazım. Özellikle de siyasi diyaloğa önem vermemiz lazım. Bu sorunların siyasi diyalogla çözümüne katkı sağlamamız lazım. Kardeş İran'dan da beklentimiz budur."
AA