Ramazan aylarında ve kavurucu yaz sıcaklarında tüketilen içeceklerin başında gelen meyan şerbeti, doğallığı ve ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor.

"Meyan Şerbeti" (Ava Susê), içerdiği doğal minerallerle başta safra kesesi olmak üzere mide ve bağırsaklara çok iyi geldiği belirtilerken, doktorların tavsiyesine göre ise aşırı miktarda tüketilmeli.

Meyan şerbetinin böbreğe, mideye ve bağırsağa iyi geldiğini söyleyen Reşit Everek, meyan şerbetinin her derde deva olduğunu, damakta güzel bir tat bıraktığını, bu sebeple çokça tercih edildiğini ve iftara yakın tezgâhının önünde kuyruklar oluştuğunu söyledi.

Şerbeti yapmadan önce meyan kökünü Dicle Nehri kenarından topladıklarını söyleyen Everek, genellikle dere kenarları ve ıslak alanlarda yetişen, sağlık açısından birçok faydası olan meyan kökünün susuzluğu gidermede etkili olduğunu belirtti. Everek, Diyarbakırlıların meyan kökü şerbetinden de vazgeçemediğini sözlerine ekledi.  (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)