Batman’da TPAO’ya bağlı TPIC (Turkish Petroleum International Company) bünyesindeki petrol kuyularında çalışan yaklaşık 100 işçi, iş akitlerinin sona erdirileceği endişelerinin giderilmesini isteyerek, dün akşamdan bu yana TPAO Park sahada F-214 Kulesinde eylem başlattı.

İftar saatinde polis eyleme müdahale etti. Yapılan müdahalede plastik mermi isabet eden işçilerden Cengiz Güneştekin yaralandı, 8 işçi ise gözaltına alındı.

Müdahaleye tepki gösteren işçilerden A.Rezzak Alkan, “100 tane işçi var burada. İşçiler iftarlarını açarken bu yemekleri onlara haram zıkkım ettiler. Bunu polisler yaptı. Sadece eylem yaptığımız için böyle yaptılar. Emeğimizin karşılığı bunlar mı olacaktı? Arkadaşlarımıza plastik mermi sıktılar.” dedi.

Çıktıkları kulede işçiler sık sık, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak akıbetlerinin netlik kazanması için ivedilikle sorunlarının çözülmesini istediler.

İşçilerin eylemine Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik, bazı işçilerin aileleri ve çevredeki mahalle sakinleri de sloganlar atarak destek verdi.

Dünden bu yana işçilerin eylem yaptığı alanda çok sayıda zırhlı araç ve polis hazır bekletildi. İşçiler, her ne pahasına olursa olsun eylemlerine son vermeyeceklerini dile getirdiler.

İşçilerin sorunlarının çözüme kavuşması için ellerinden gelen tüm çabayı harcadıklarını belirten Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik, “Burada polisi işçiye saldırtmak isteyen zihniyeti kınıyoruz. TPİC işçisi ne lütuf istiyor, ne nemalanmak istiyor, ne de başka bir şey istiyor. TPİC işçisi, ürettiğiyle ülkeye hizmet ederek çocuklarına onurlu bir gelecek istiyor. Tabi Ankara işçilerin, iş akitlerini fes etme kararı almak üzeredir. Arkadaşlarımız bu kararın iptali için iki gündür kulede direniş sergiliyorlar. Bizler sonuna kadar bu arkadaşlarımızın yanındayız.” diye konuştu.

Daha sonra TPAO Bölge Müdürü ile yapılan görüşmenin ardından polis, eylemin yapıldığı alanı terk etti.

İşçilerin sorunları için yarın Enerji Bakanı Taner Yıldız ile bir görüşme yapılacağı ve olumlu bir sonuç alınmazsa eylemin devam edeceği dile getirildi. (M. Fatih Akgül - İLKHA)