Bilge Kitapevi sahibi Ali Bozukluhan, son zamanlarda gençlerin kitap okuma alışkanlıklarından uzaklaşarak sanal alemi alışkanlık haline getirdiğini ifade ederek, toplumun kültüründen uzaklaşmasının sebebini kitap okumamaya bağladı.
Bozukluhan, Kitap okuma alışkanlığı toplumda çok zayıf. Hatta yok denecek kadar az durumda. Galiba bunun sebepleri de son zamanlarda internettir, telefonlardır, sanal alemde insanların boşa vakit kaybetmesidir. Bundan dolayı kitap okuma alışkanlığı çok zayıflamış. Milletler şuan kitap okumayı çoğaltırken, bizde ise tam tersine gidiyor. Kitaplar olmaya doğru gidiyor. Nerdeyse kimse kitap açıp bakmıyor bile. diye yakındı.
Kitap, kitaptan okunur
Cep telefonu ya da bilgisayarlarda okunan kitabın kişiye fayda sağlamayacağını ileri süren Bozukluhan, Kitabı kitaptan okumak en doğrusudur. Kitabı cep telefondan okumak verim sağlamaz. Kitabı usulüne göre, adabına göre okumak gerekiyor. Belki bu şekilde kitaptan istediğin faydayı ve verimi alabilirsin.dedi.
Ailelerde kitap okuma programları olmalı
Bozukluhan, Aile reisleri çocuklarını kitaplara alıştıracak, Özellikle bu tatil dönemlerinde. Çocuklar teşvik edilecek. Kitap okuma sevdirilecek, insanlara ve özellikle gençlere. İnsanların kendilerine kitap okuma programları yapmaları gerekiyor. Bu program dâhilinde günlük kitap okunması gerekiyor. Bu programın aile fertleri arasında da uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde kitap okumayan toplum cahilliğe doğru gidiyor. Son zamanlarda cep telefonu ve televizyon insanlarımızı geri götürüyor. Kültürde, İslami inançta bir ilerleme kaydetmiyor. Sadece geriye doğru bir gerileme oluyor. Şeklinde konuştu.
Sistem gençleri sanal aleme yönlendiriyor
Türkiye`de uygulanan eğitim sistemin genç nesli sanal aleme yönlendirdiğini aktaran Bozukluhan şunları söyledi: Bugünkü sistem gençleri sanal âleme yönlendiriyor ve bunun için alt yapı hazırlanıyor. Son zamanlarda tablet ve okullarda yazı tahtaları, öğrencilere verilen ödevler, kitaptan araştırılması gerekirken, internet üzerinden araştırılıyor. Eğitimciler de öğrencileri buna yönlendiriyor. Kitaptan araştıran öğrenci daha çok verim alır. Bunların hepsi kitaptan alınan verimi sağlamıyor. Kitabın özelliğinde insanın aldığı bilgi ve manevi hava başkadır. Hani kitap en güzel arkadaştır` diye bir söz de var. Şimdi internet ve sanal alem çok farklı bir ortam, insanı toplumdan uzaklaştırarak yalnızlaştırıyor. ifadelerini kullandı.
Kitap toplumu kaynaştırır
Kitabın topluma çok faydasının olduğunu söyleyen Bozukluhan, Kitap insanı kaynaştırıyor. Kitap insanın dünyaya bakışını değiştirebiliyor. Allah-u Teala`nın ilk emri oku`dur. Okuma ve araştırma ile ilgili birçok ayet ve hadis var. Bunun üzerinde ısrarla duruluyor. İnsan okursa, öğrenirse kendini geliştirebilir. Sosyal hayattan tat alır. İnsanlar aramış olduğu mutluluğu kitaplarda bulabilirler. Kitaptan uzaklaşan toplum, kendi kültürüne yabancı olan dizileri izliyor. Bu da toplumumuz için bir felakettir. Bunun sonuçlarını da görüyoruz.dedi.
Kendi değerlerimizi okuyup araştırmamız gerekir
Toplumun batı medeniyetine yönlendirildiğinin altını çizen Bozukluhan, İşi acı yanı bugün toplumda okunan kitaplara baktığımız zaman inanç ve kültürümüzle örtüşmeyenlerdir. Fransız edebiyatı, Rus edebiyat, İngiliz yada Amerikan kültürünün etkisi altında insanlara sunulan kitaplar, belki toplumun neslini zehirleyen bir zehir halini de almış. Bunları ayırt etmek lazım. İnsanlar hem dünyasına, hem de ahretine fayda getirecek kitaplar okumalı. Özellikle Kur`an-ı Kerim, meal, ilmihal, tefsir, hadis, İslam alimlerinin eserleri. Bunlardan faydalanmak lazım. Araştırmaysa, buradan araştırma yapmak lazım. Eğer kültürse, buradan kendi kültürümüzü takviye etmemiz lazım. Batılıların yaptıkları bizi takviye etmez, ancak bizi bozar ifadelerini kullandı. (Osman Öksüz- İLKHA)