İki büyük depremin yaşandığı 2011’deki Van depreminde zarar gören birçok bina yıktırılmış ve birçoğuna hasarlı raporu verilerek güçlendirme çalışmaları yapılmıştı. Ancak aradan geçen uzun süreye rağmen ilde hala yıkımların devam etmesi depremin izlerinin hafızalarda canlı kalmasına neden oluyor.

Van’ın en işlek yerlerinde bulunan metruk binalar burayı yoğun olarak kullanan vatandaşların can güvenliğini tehlikeye sokuyor. Özellikle Sanat Sokağı’nda bulunan metruk durumdaki eski Telekom binası, vatandaş ile seyyar satıcıların can güvenliğini tehlikeye atarken ağır hasarlı olan binanın içi ise madde bağımlılarının mekanı haline gelmiş durumda.

Bina içerisinde bira kutuları ve madde bağımlılarının kullandığı kovalar olduğu görüldü.

Konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürü Mahsun Semerci, “Hasarlı binaların bir an önce yıkılması gerekmektedir.” dedi.

“Metruk binalar can güvenliğini tehlikeye sokuyor”

Metruk binaların can güvenliğini tehlikeye soktuğunu ve görüntü kirliliğine neden olduğunu söyleyen Mahsun Semerci, “Hasarlı binaların bir an önce yıkılması gerekmektedir. İl Afet Acil Durum Müdürlüğünce ağır hasarlı olup da yıkılmayan binalar için tespit çalışması yapıldığını biliyoruz. Ancak olası bir depremde can kaybının oluşmaması için bir an önce bu konutların yıkılması gerekmektedir. Ayrıca çevre açısından görüntü kirliliği teşkil etmektedir. Bu binaların yıkımı sırasında da gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Yıktırılan bazı binaların arsalarının ise otopark ya da kahvehane olarak kullanılması dikkatlerden kaçmıyor. Merkezde bulunan birçok metruk binanın madde bağımlılarının meskeni haline gelmesi halkı tedirgin ediyor.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de yaşanan depremlerde resmi rakamlara göre 600’den fazla kişi hayatını kaybederken binlerce kişi yaralanmış ve 10 binlerce bina ya yıkılmış ya da hasar görmüştü.     (Murat Dalgın-İLKHA)