Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Hayır, Ortadoğu`da CIA`nın el Kaide`ye karşı operasyonlarını ve iç içe geçmiş ilişkileri anlatan, L. Di Caprio ve  R. Crowe`un oynadığı filmden söz etmeyeceğim.

Aslında sahneye konan senaryoda kişiler arasında yine çok benzerlikler var.

CIA yine en önemli oyunculardan biri.

DAİŞ var, PYD var, Baas var.

Basın, hizmet ettiği siyasi grupların çıkarları doğrultusunda haber ve görüntü aktarımında bulununca ortaya “yalanlar” çıkıyor.

Bazen kimi doğrular bile öyle bir makyajla sunuluyor ki, konvansiyonel bir yalana dönüşüyor ve hangi amaca hizmet ettiğini anlamak zor oluyor. Sonra yalanlar bir puzzle`nin parçaları gibi birleştirilince tabloyu okumak mümkün olabiliyor. Ya da durduğumuz yere göre baktığımızda tabloyu okuduğumuzu sanıyoruz.

Anlattıklarımla Suriye meselesine gelmek istiyorum.

Tabloya bir daha bakalım.

Suriye Baas rejimi İran-Rusya-Çin ekseninde ve israil karşıtı.

Muhalifler ise Suriyeli İslamcılardan, laiklerden, sosyalist PYD`den ve dışarıdan gelen savaşçılardan oluşuyor.

IŞİD grubu, Pyd ve İslamcı muhalefetle savaşıyor, bazen Esad`a saldırıyor ve Amerika`nın en önemli hedefi. Muhalifler ne zaman bir başarı elde etmeye başlasalar IŞİD devreye giriyor ve onları arkadan vuruyor.

IŞİD ile el Kaide`ye bağlı olan Nusra hareketi sık sık çatışıyor ve iki grup da birbirlerini israil işbirlikçiliği ile suçluyor.

PYD, Kamışlu ve Haseke`de olduğu gibi Baas`ın müttefiki; ama Baas`a karşı blokta yer alan Amerika`nın da en önemli müttefiki.

Suudi ve Türkiye, Esad karşıtı blokta yer alıyorlar ve Amerika ile müttefikler; ama Amerika, israilin güvenliğini her şeyden daha fazla önemsemesine rağmen Esad`ın gitmesine taraf değil.

Lübnan Hizbullahı en keskin Esad destekçisi ve Esad`ın müttefiki olan PKK`nin siyasi uzantısı HDP`nin seçim başarısından dolayı seviniyor. İran, Amerikan müttefiki

PYD`nin en önemli destekçilerinden ve Barzani`ye karşı da Talabani ile beraber PKK`yi kullanıyor.

Tablodaki görüntü bu. Ya da görebildiğimiz bu diyelim.

Şimdi bu ortamda meydana gelen olayların bize yansımasının ne kadarı yalan ne kadarı doğru onu da bilemiyoruz.

Kim kiminle çatışıyor, kim kiminle müttefik, kim ilkeli kim pragmatik belli oluyor mu?