Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görev yapan Diyetisyen Saliha Çorumlu, senenin on bir ayında yorulan sindirim organlarının oruç sayesinde dinlendiğini, daha güçlü bir şekilde görevlerini yaptığını söyledi.

Belirli bir zaman kendini yememeye, içmemeye alıştıran insanın aynı zamanda sabretmeyi öğrendiğini, diyet yapanlar için diyetine uyum sağlamasına yardımcı olduğuna da dikkat çekti.

Dikkat edilmezse kilo artışı olabilir

Bilinçsiz tutulan orucun insan sağlığı açısından olumsuz etkiler yaptığını söyleyen Çorumlu şöyle devam etti: “Bilinçsiz tutulan bir oruç insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bilinçli tutulan oruç ise insan bedenin yenilenmesini ve sindirim organlarımızın dinlenmesini sağlar. Bu bağlamda Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Bu ayda genellikle karbonhidratlı besinlerin tüketimi artmakla birlikte, lifli besinlerin tüketimi azalmaktadır.”

Oruç tutarken sıvı ihtiyacının karşılanmasının çok önemli olduğunu belirten Çorumlu, “Yeterli miktarda sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucunda, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için başta su olmak üzere, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları ve maden suyu sık sık tüketilmelidir.  Uzun süreli açlık ve besin alımının azalması sonucu metabolizma daha yavaş çalışır ve bazal metabolizma hızı düşer. Ramazan ayı boyunca beslenmeye dikkat edilmezse kilo artışı ve vücut yağ oranında artış gözlemlenebilir.” dedi. (İLKHA)