Dershanelerin dönüşüm sürecine girmesiyle birlikte ülke genelindeki bütün dershaneler Eylül ayından itibaren özel Okul veya Özel Eğitim merkezleri olarak eğitim verecekler. Söz konusu uygulama ile Van geneli eğitim veren yaklaşık 13 dershane dönüşüm sürecine girdi.

Dönüşüm sürecinin başlamasıyla il merkezindeki dershaneler özel lise ve 12 yaş altı öğrencilere eğitim verecek özel eğitim merkezleri olarak eğitimlerine devam edecekler.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan dershane yetkilileri ile eğitim danışmanları söz konusu uygulamanın öğrenci, eğitimci ve dershanelerde istihdam edilen personeli mağdur ettiğini söylediler.

“5 bin öğretmen kadrosu yeterli değil”
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) dershaneler için verdiği 5 bin öğretmen kadrosunun çok düşük bir sayı olduğunu belirten Eğitim Danışmanı Fatih Koçer, dershanelerde çalışan öğretmen sayısını çok düşük bulduklarını ve binlerce öğretmenin işsiz ordusuna katılabileceğine dikkat çekti.

Deneyimi az olan öğretmenlerin kolej ve özel liseler tarafından tercih edilmediğini ifade eden Koçer, sözel branşlı olup da deneyim noktasında eksik olan öğretmenlerin eğitim alanında iş bulamayacaklarını söyledi. Koçer, “Çünkü dershanelerin kapanmasıyla çok sayıda öğretmen açığa çıktı. Şuan bu öğretmen açığını kapatacak sayı mevcuttur. Bundan dolayı öğretmenler eğitim alanı dışında bir işte istihdam edilebilirler.” dedi.

“Öğretmenlerin yarısından fazlası işsiz kalabilir”
MEB`in alacağı 5 bin öğretmen kadrosu için aradığı şartlarda öğretmen sayısının çok az olduğunu söyleyen özel bir dershane Müdürü Lokman Tekin, MEB`in standartlarında istenen iki önemli husus olduğunu belirterek, “Bunlardan birtanesi açılan 5 bin kontenjanlık öğretmen kadrosunu dahil edilecek kişilerin en az 6 yıl boyunca sigortasının yatmış olması, diğeri ise Mart 2014 yılında görevde olması şartıdır. Yani dershanelerin dönüşme kararı alındığı süreçte görevde görülmesi gerekir. Bu şartları taşıyan dershane öğretmenleri tüm dershanelerdeki öğretmenlerin üçte birini bile kapsamıyor. Dolayısıyla dershane öğretmenlerinin yarısından fazlası işsiz kalabilir.” uyarısında bulundu.

Dönüşümün çok büyük masraflar gerektirdiğini aktaran Tekin, dershanelerin özele dönüştürülmesinde öğretmen ve personel sayısında da ciddi bir azalma getireceğini ifade ederek, “Dershanelerin özele dönüşmesi ile bizler personelde küçülmeye gittik. Personel ve öğretmen sayısında azalmaya gittik. Bununla birlikte öğretmen olarak da bir azalma vardır. Bizler eskiden bin 600 civarında öğrenci alıyorduk. Dershanemizin özele dönüşmesiyle alacağımız öğrenci sayısı 500 civarındadır.” diye konuştu.

Dershanelerin dönüşmesinde en fazla öğrencilerin olumsuz yönde etkileneceğini savunan Tekin, Türkiye`de her yıl yaklaşık olarak 3 milyon öğrencinin mezun olduğunu hatırlatarak, bu ihtiyacın nasıl karşılanacağını sordu. (İlyas Akkuş - İLKHA)