Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi Kardiyoloji Uzmanı Fethullah Kayan, özellikle şeker, tansiyon, kalp ve kronik böbrek hastalığı olan vatandaşların sıcaklığa karşı kendilerine özen göstermeleri gerektiğine dikkat çekti.

Kardiyoloji Uzmanı Baştabip Fethullah Kayan, Mübarek Ramazan ayında hastaların nasıl davranacağı ile vatandaşların sıcaktan korunacağıyla ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) önemli açıklamalarda bulundu.

“Saat 11.00 ile 16.00 arası mümkün mertebe dışarı çıkmayın”

Hava sıcaklığının bölgede 40 dereceyi geçtiğine vurgu yapan Baştabip Kayan,  “Özellikle hastalığı olanların mümkün mertebe dışarı çıkmamaları gerektiğini belirten Kayan, “Kızıltepe, Ceylanpınar, Viranşehir ve Nusaybin ekseninde sıcaklıklar çok yüksek dereceye çıkıyor 40 dereceyi aşıyor bu çok yüksek sıcaklıkların vatandaşlarda susuzluğa, kurumaya, özellikle sıcak çarpmasına neden olarak, mevcut hastalıkları daha da kötüleştireceğini ve olumsuz sonuçlar açabileceğini belirtmek isterim.  Birçok vatandaşımız sıcaklardan olumsuz yönde etkilenmekte,  özellikle öğle  ve ikindi vakitleri arasında ani saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkmamaları, çıktıkları vakitlerde de, mümkün mertebe   gölgede bulunmaları gerekir. Özellikle şeker, tansiyon, kalp ve kronik böbrek hastalığı olan vatandaşlarımızın bu noktada özen göstermeleri gerekmektedir.”   uyarılarında bulundu.

“Şeker hastalığında Günde 2-3 doz insulin iğne kullanan hastaların oruç tutmaması gerekir”

Bazı hastalıklarda kesinlikle oruç tutulmaması gerektiğine dikkat çeken Kayan, “Birçok hastamız hastaneye başvurup oruç tutup  tutamayacaklarını öğrenmek istiyorlar. Bu noktada bazı hastalıklarda orucun kesinlikle tutulmaması gerekmektedir. Özelikle şeker hastalığı olup insulin dediğimiz iğneleri kullanan vatandaşlarımız,   günde 2 veya 3 doz  kullanan vatandaşlarımız oruç tutamazlar. Çünkü bunlarda kullandıkları  insüline  bağlı şekerin çok düştüğü,   hipoglisemi atakları meydana gelebilmektedir.” şeklinde konuştu.   

Oruç tutabilecek hastalarla ilgili veren Kayan, “Şeker hastalığı olup tablet alan hastalarımızın bir kısmı oruç tutabilirler. Yalnız hangi tableti aldığı önemli. Çünkü bu tabletler içerisinde bir kısmı var ki, hastalarda yine hipoglisemi dediğimiz şekerin düşmesine neden olabilmektedir. Bu konuda hangi şeker hastası oruç tutabilir, hangisi tutamaz sorusunun cevabını almak için, ilgili hastalarımızın dahiliye polikliniğimize başvurmaları gerekmektedir. Özellikle bazı ilaçlar var ki, mesela metformin dediğimiz ilaç, piyasa adı çok değişken olabilir. Glifor, Diyaformin gibi  ilaçlar olabilir . Eğer sadece bu ilacı kullanıyorsa, hastalarımız oruç tutabilirler.” ifadelerini kullandı.

“Hipertansiyon hastaları iftar ve sahurda ilacını kullanabilir”

Hipertansiyon hastaların oruç tutabileceğini ifade eden  Kayan, “Hipertansiyon hastalarımız oruç tutabilirler. Ancak ilaçlarını aksatmamaları gerekir. Normalde günde bir defa ilaç alıyorsa, iftardan sonra, şayet günde iki defa alıyorlarsa ise iftar ve sahurda ilaçlarını kullanabilirler ve oruçlarını tutabilirler. Bir kısım kalp hastalarımız var ki, onlar da ilaç kullanıyorlar ama oruç tutabilirler. Eğer ileri dönem kalp yetmezliği varsa, hasta yatağında uzanmış halde nefes darlığı çekiyorsa, bu hastaların oruç tutmaması gerekmektedir.” uyarısında bulundu

“Kronik böbrek hastaların uzun süre susuz kalması böbreklere zarar verir”

Kronik böbrek hastalarının oruç tutabileceği, ancak dört ile beş evre olan hastaların oruç tutamayacaklarını belirten Kayan, “Kronik böbrek hastalığında ise vatandaşlarımızın çok itina etmesi lazım. Kronik böbrek hastalarında böbreklerin uzun süre susuz kalması durumunda, böbreklerin daha da kötüleşeceği genel bir bilgidir. Bu durumda kronik böbrek hastalarının da evreleri dönmesi yapılmış hastaların, evre bir iki üç dört beş şeklinde yapılan evrelendirmede, evre bir iki ve üç olan hastaların oruç tutabileceği ancak evre dört ile evre beş hastaları ise oruç tutamayacağı belirgindir.” dedi.

“Sağlıklı kalabilmek için hekimlerin önerilerine dikkat edin”

Oruç tutmanın sevap olduğu ama sağlığa zarar veriyorsa tutulmaması gerektiğini söyleyen Kayan, “Özellikle hasta olup oruç tutmak isteyen vatandaşlarımızın, orucun hastalıklı durumlarda farz olmadığını da bilmesi gerekmektedir. İlla oruç tutup sevap kazanacağım derken, kendi sağlığından oluyorsa eğer, bu durumda sevap değil belki hanesine menfi bir durum yazılmış olur. Önce sağlık diyoruz ve sağlıklı bir şekilde kalabilmek için hekiminizin önerilerini dikkate almanızı istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Son olarak, vatandaşlara hayırlı Ramazanlar dileğinde bulunan Kayan,  hastaların, akıllarına takılan sorular olduğunda hastaneye gelip ilgili Doktorlardan bilgi almaları tavsiyesinde bulundu. (Mehmet Aslan-İLKHA)