Avrupa Parlamentosu ve İngiltere Lordlar Kamarası`nda İslamofobi ve güvenlik politikaları hakkında konuşan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Dinler Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Şenay, İslamafobinin ayrımcılıkları arttıran bir etki bıraktığını söyledi
Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı İnanç Özgürlüğü Danışma Konseyi üyesi de olan Doç. Dr. Bülent Şenay, Avrupa`da teröre karşı önlem adı altında geliştirilen güvenlik politikalarının Müslümanlara yönelik bir tehdit unsuru algılamasını tetiklediğini, İslamofobik ayrımcılıkları arttıran bir etki bıraktığını belirterek, “Müslümanların toplumun doğal bir parçası olarak Avrupa'nın geleceğine katkıda bulunacak vatandaşlar olarak görülmesi ve buna göre kamu politikalarının belirlenmesi gerekiyor.” dedi.
Şenay, özellikle Fransa'daki saldırılar sonrası Avrupa Müslümanları üzerinde oluşturulan baskının İslamofobiyi artırarak Müslümanların yaşamlarını zorlaştırdığını belirtti.
Konuşmasında, yalnız Müslümanların tehdit unsuru olarak gösterilmesine yol açmakla kalmayan İslam`ı da din olarak “medeniyet dışı” gören Batılı oryantalist sosyo-politik söylemlerin “bir arada yaşanabilir bir Avrupa toplumu” için ümit vermediği, klasik pozitivist düşünce biçimlerindeki dini kamusal alandan dışlayan din algısının hâlâ Müslümanlarla ilgili kamu politikalarında etkili olduğuna işaret eden Şenay, bu konularda daha sağlıklı bir zemine ulaşmak için akademiya, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. (İLKHA)