Bir Babalar Günü daha geride kalırken tüm İslam âleminde yüzlerce baba, tıpkı Hz. Yakup misali Yusuf gibi zindanlara atılmış oğullarından gelecek bir haber bekliyor. Adıyaman ve ilçelerinde İslami hassasiyetleri ile öne çıkan STK`lara yönelik düzenlenen operasyonlarda tutuklanıp 5 yıldır cezaevinde bulunan Mustazaf-Der Kâhta yönetim kurulu üyesi Mustafa Yetiş`in babası Mehmet Yetiş de bu babalardan sadece birisi.

9 Ekim 2010 tarihinde Adıyaman merkez, Samsat ve Kâhta ilçelerinde İslamî hassasiyetleri ile öne çıkan Sivil Toplum Kuruluşları'na yönelik bir operasyon düzenlenmişti. Operasyonlarda, Adıyaman'da Vahdet-Der kurucu üyelerinden Hüseyin Demir, İsmail Alpaydın, Ahmet Yıldırım, Kâhta'da Mustazaf-Der Kâhta yönetim kurulu üyesi Mustafa Yetiş gözaltına alınmıştı. Tamamen yasal faaliyetlerinden dolayı cezaevine konulan Mustafa Yetiş'e, ‘en üst sınırdan` 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Yasal faaliyetler suç sayıldı

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından İslami Sivil Toplum Kuruluşlarına yapılan baskınlarla ilgili iddianame hazırlanmıştı. Hazırlanan iddianamede İslami Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptığı Kutlu Doğum etkinliklerinden tutun Kur'an yakmayı protesto etmek, İsrail ve Amerika'yı protesto etmek, Hz. Fatma'yı anmak, fakir insanlara yardımda bulunmak ve hatta pikniğe gitmek bile örgütsel suç olarak gösterilmişti.

Tutuklanarak Malatya E Tipi Kapalı Cezaevine gönderilen Mustafa Yetiş, Malatya Cezaevinde yaklaşık 2 yıl kaldıktan sonra sevk edildiği memleketi olan Adıyaman`da 6 ay gibi süre kalmış daha sonra yer sorunu gerekçesiyle memleketinden 1000 kilometre uzaklıktaki Kocaeli Cezaevine sevk edilmişti. Daha sonra ailenin ve kamuoyunun baskısı sonucu Yetiş`in sevki tekrar Adıyaman`a çıkarıldı.

Babasının ilçede Kur`an dersi vermediği kimse yok gibi

Yetiş'in ailesi Kâhta ilçesinde İslami yaşantısından dolayı ‘Mellenin evi` diye tarif edilen ve ilçe halkı tarafından çok sevilen bir aile. Yetiş`in babası Mehmet Yetiş, evinin büyük bir odasını adeta bir Kur'an Kursu gibi kullanarak yıllarca burada ilçedeki birçok insana Kur'an dersi vermiş. Şu an ilçede hemen hemen ondan Kur'an dersi almayan insan yok gibi. Hatta onun ders verdiği öğrencilerinin arasında birçok öğretmen ve siyasetçinin olduğu da söyleniyor.

Annenin ağlamaktan göz pınarları kurumuş

Hayatta kalan tek oğlunun çok uzaklara gönderilmesine gönlü razı olmayan Fatma Nine, oğlunu taşıyan cezaevi aracının önüne atlamış ve o günden sonra dizlerinde problemler oluşmaya başlamış. Yürümekte zorlanan Fatma Ninenin, ağlamaktan da adeta göz pınarları kurumuş. Gittiği göz doktorunda ameliyat geçiren Fatma Nine, ağlamaktan artık gözlerinden yaş akmadığını söylüyor.

Yusuf`unu bekleyen Yakup misali oğlunun yolunu gözlüyor

Yusuf`unu bekleyen Hz. Yakup misali yıllardır oğlunun yolunu gözleyen baba Mehmet Yetiş, “Benim oğlum boşu boşuna 5 yıldır içerde yatıyor. Onun hiçbir suçu yoktu. Kim oğluma bu tuzağı kurduysa Allah onların belasını versin. Benim oğlumun yakalanma sebebi kutlu doğum düzenlemek, fakirlere yardım etmektir. Allah aşkına bunların neresi suçtur.” diye soruyor.

Her Perşembe cezaevine babasını görmeye gittiğini belirten Mustafa Yetiş`in küçük oğlu M. Nasrallah Yetiş ise babasının hiçbir suçunun olmadığını sırf namaz kıldığı, fakirlere yardım ettiği ve kutlu doğuma katıldığı için cezaevine konulduğunu söyledi.  (Osman Gülebak - İLKHA)