Gaziantep Hayri Akınal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Amine Aslan`ın, LYS`ye girişinde, bina görevlileri tarafından kimlik tespiti yapıldığı halde, bina sorumlusu tarafından örtülü olduğu gerekçesiyle sınava alınmayarak, zorla salonundan çıkarılması  üzerine, İnsan Hakları Savunucuları Derneği Genel Başkanı Ali Akbaş  yaptığı  yazılı basın  açıklamasıyla  olayı kınadı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“21.06.2015 Pazar günü yapılan, LYS`ye başörtülü olarak giren Gaziantep Hayri Akınal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Amine Aslan, sınav girişinde bina görevlileri tarafından kimlik tespiti yapıldığı halde, sınav bina sorumlusu tarafından örtülü olduğu gerekçesiyle sınava alınmadığını ve zorla sınav salonundan çıkartıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu bir ayrımcılık, insanlık suçu ve insan hakları ihlalidir. Bunu uygulayan görevlileri şiddetle kınıyoruz. Son gelişmelerden cesaretlenenler, Türkiye`yi sahipsiz sanıp, tekrar eski başörtüsü yasağının uygulandığı, İmam Hatiplerin, Kur`an Kurslarının kapatıldığı o eski statükonun zulüm günlerinin özlemiyle yasakları şimdiden başlatma hevesi içinde. Bu Müslüman diyarda halkın dini inançlarını yaşamasını ve inancının emrettiği şekilde giyinmesini engelleme hevesi içinde.  Bu yasakçı tavrın mesajı şudur: ‘Bu ülkede yaşamak, her türlü hak ve imkanlardan yaralanmak istiyorsan, ancak şartlarını Allah`ın değil benim belirlediğim ölçüleri kabul etmek mecburiyetindesin. Bunu yapmazsan seni sınava da almam, eğitim hakkını da vermem, bu ülkeyi sana dar ederim, 2.sınıf insan muamelesi uygularım.` Görünen o ki, halkın bunca tepkisine rağmen, bu ülkede bir grup azınlık, son günlerdeki gelişmeleri de göz önünde bulundurarak,  hala insan hakları ihlallerini sürdürmek gayreti içinde.

Neredesiniz ‘vücudum benimdir, kimse karışamaz` sahtekarları! Bu yapılan zulme neden sesiniz çıkmıyor? Yoksa ‘vücudum benimdir, kimse karışmaz` derken sizin özgürlüğünüz sadece teşhircileri, nerede sabah, orada akşam önüne gelenle düşüp kalkan zinacıları mı kapsıyor?  İnancına göre vücudunu örtenlerin vücutları onlara ait değil mi?  Başkasının karışmasına neden tepki vermiyorsunuz?  Hepiniz sahtekarsınız, hepiniz yalancısınız.

Siz ancak kadın hakları diye vücudunu teşhir eden, zinacı kadınların haklarını savunursunuz. Kapalı kadını da zincirlere vurulmuş vaziyette teşhir edip, ‘ kapalı kadın köledir` mesajı verirsiniz. Sizin derdiniz, kadın hak ve özgürlükleri değil. Bu gün maskeniz düştü !  Zinacıları, teşhircileri koruyan hiç bir sözde kadın hakları savunucusu, ‘Amine Aslan'ın gördüğü insan hakları ihlaliyle ilgilenmeyecek, üç maymunu oynayacak. Bu kadına şiddet değil mi? Bir öğrenci zorla sınav salonundan çıkartılıyor. Ya siz neredesiniz kadına şiddet tellalları?  Amine Arslan`ın gördüğü şiddet, onun inanç, yaşam ve giyim tarzı, sizin yaşam biçiminizle uyuşmadığı için mi sizlerde üç maymunu oynayacak, sonra sahtekarca kadına şiddet karşı olduğunuzu söyleyeceksiniz?”

Basın açıklamasının son bölümünde başörtüsünü yasaklayanlara seslenen Akbaş, “Başörtü yasakçılığına heveslenenleri uyarıyoruz, hiç kimse bu ülkede Müslüman halkın inançlarına uygun yaşamasına engel olamaz. Bunu zorlamaya, dayatmaya kalkanlar, çok ağır bedeller ödeyeceklerini bilmelidirler. Yasaklara, baskılara karşı susmayacağız, sonuna kadar direneceğiz. Bu ülkede Müslüman halka inancından dolayı insan hakları ihlali yapanların, yaptıkları yanlarına kâr kalmayacağını herkes çok iyi bilmelidir.” ifadelerini kullandı.  (İLKHA)