BM - BM Güvenlik Konseyi, çatışmalarda çocukları kaçıran hükümetler ve silahlı grupların tespit edilmesine karar verdi.

BM Güvenlik Konseyi'nde oybirliğiyle alınan kararda, çatışmalarda çocuk kaçırma yönteminin giderek arttığı vurgulanarak, çatışma bölgelerinde çocukları kaçıran grup ve hükümetlerin listeleneceği belirtildi.

Konsey, 2005 yılında aldığı kararla çocukları savaşmaya zorlayan grup ve hükümetlerin, 2009 yılında ise çocukları öldüren, sakat bırakan ya da tecavüz eden silahlı grup ve hükümetlerin listelenmesine karar vermişti.

BM Genel Sekreteri her yıl çatışmalarda çocukları istismar edenleri listeliyor. Bu yılki listede Gazze saldırılarında 500'den fazla Filistinli çocuğu öldüren İsrail'e yer verilmemesi nedeniyle BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun eleştirilmişti.

BMGK'daki toplantıda konuşan Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail'in, Filistinli çocuklara karşı işlediği suçların hesabını vermesi gerektiğini belirterek, "İsrail'in bu yılki utanç listesinden çıkarılması İsrail'den hesap sorulmasını engellemiştir" dedi.

İsrail'e hesap sorulmamasının suç işleme konusunda bu ülkeyi daha da cesaretlendirdiğine dikkati çeken Mansur, "BM Güvenlik Konseyi daha ne kadar İsrail'in hukukun üstündeymiş gibi davranmasına ve çocuklara saldırmasına izin verecek?" diye sordu.

İsrail listeden çıkarılmıştı

BM'nin Çocuklar ve Çatışmalar konusundaki Özel Temsilcisi Leyla Zerrougui tarafından hazırlanan taslak raporda İsrail ve Hamas'ın da listede yer aldığı, ancak ABD ve İsrail'in baskıları sonucu hem İsrail'in hem de Hamas'ın "utanç listesi"nden çıkarıldığı belirtilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban, Konsey toplantısının ardından gazetecilerin konuya ilişkin ısrarlı sorularına cevap vermedi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, daha önce gazetecilerin "BM okullarına düzenlenen saldırılar ve yüzlerce çocuğun ölümünden sorumlu olan İsrail'in listeye niye alınmadığını" sormaları üzerine yaptığı açıklamada, raporun genelinde Gazze'de yaşananların detaylarıyla anlatıldığını savunarak, "Listede kimlerin olmadığına değil raporun geneline bakın" demişti.

AA