Sakarya`nın yöresel ürünü olan kestane kabağının tatlısı, lokumu, döneri, cezeryesi, ezmesi ve çorbasının ardından baklavası ve lahmacunu da üretildi.
Kabaktan 24 çeşit ürün geliştiren iş adamı Tuna Tan, kabaklı baklavaya ``kabaklava``, kabaklı lahmacuna da ``kabakmacun`` adını vererek, patent ve tescil başvurusu yaptı.
Sakarya`nın tanıtımını yapmak amacıyla sahibi olduğu restoranlarda yöresel tatların geliştirilmesi için faaliyet gösteren iş adamı Tan, yaklaşık 4 yıl Sakarya`nın yöresel ürünü olan kestane kabağı ile ilgili çalışmalar yürüttü.
Kestane kabağından farklı lezzetler üretmek için çabalayan Tan, kabağın tatlısını, lokumunu, dönerini, cezeryesini, ezmesini, çorbasını ve ``kabakzade`` adını verdiği tatlısını geliştirmesinin ardından, ``kabaklava`` adını verdiği kabaklı baklavayı ve ``kabakmacun`` adını verdiği kabaklı lahmacunu üretti.
Kabaklava, Sakarya`nın plaka kodundan yola çıkılarak, ``54`` kat yufkanın arasına konulan kabak püresi ve ceviz karışımının fırında pişirilmesi ve şerbetlendirilmesiyle üretiliyor. Kabakmacun ise kabak püresine çeşitli baharatlar eklenerek, oluşturulan macunun ince hamura sıvanması ve meşe odunu kullanılan fırında pişirilmesinin ardından servis ediliyor.
Kabakmacun ve kabaklava için patent başvurusu yapan iş adamı Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya sevdalısı olduğunu belirterek, Sakarya`nın mutfak kültürünün dünyaya tanıtılması için yıllardır uğraş verdiğini söyledi.
4 yıldan beri Sakarya`nın yöresel ürünü kestane kabağının tanıtımı için kabak ürünleri üzerinde çeşitli çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken Tan, kabak şekeri, kabakzade (cezerye ve lokum karışımı), kabak lokumu, kabak cezeryesi, kabak ezmesi ve kabak dönerini ürettiklerini kaydetti.
-``Kabaklava ve Kabakmacun isimleri sözlüğe girmeye aday``-
Tan, kabakla biraz daha oynayarak diyet yapmak isteyen ve etten uzak duran tüketiciler için kabakmacun adını verdikleri kabaklı lahmacunu geliştirdiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
``Kabakla biraz daha oynamaya karar verdik ve kabaktan lahmacun yaptık. Acayip lezzetli olduğunu gördük. Lahmacunun ismini `kabakmacun` koyduk. Kabakmacun lezzetiyle oturdu. Beklediğimizden çok satışı olan bir ürün. Et yerine kabağın kendi meyvesini kullanıyoruz, yardımcı olarak soğan ve baharat kullanıyoruz. İnce hamura sıva yapılarak meşe odunundaki fırında pişiriliyor. Daha sonra baklavayı da kabakla yapmayı denedim. 54 kat yufkanın arasına kabağın püresiyle cevizi birleştirerek her kata cevizli kabak koyduk. Pişirmeyi de ondan sonra yaptık. Dolayısıyla orta katlarda hafif bir nemlilik ortaya çıktı. O nemlilik baklavaya yumuşaklık ve ayrı bir tat verdi. Çok lezzetli oldu. Onun ismini de kabaklı baklava yerine kabaklava koyduk. Hem kabak, hem baklava var. Kabaklı katmer ve kabaklı pidelerle de ürünlerimizi çoğalttık. Kabakmacun ile kabaklava biraz daha sükse yaptı.``
Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz`ın kendisine ``kabaklava`` ve ``kabakmacun`` isimlerinin ilk defa türetilen kelimeler olduğunu söylediğini belirten Tan, ``Hüseyin Bey de Türk Dil Kurumu (TDK) ile irtibata geçerek bunun teyidini aldı. Kabaklava ve kabakmacun olarak iki isim, hem yöresel yeni tatlar olarak hem de yeni kelimeler olarak Türkçe sözlüğe girmeye namzet gösterildi. Sakarya`yı kabakla, yeni ürünlerle, yeni isimlerle tanıştırarak Türkiye`nin gündemine sokmaya çalışıyoruz. Şu anda `Sakarya nesiyle meşhur` denildiğinde çok yakın zamanda kabağı mutlaka ön planda göreceğiz. Şu anda 24 tane ürünümüz var kabakla ilgili. Bununla ilgili bir katalog çalışmamız da bulunuyor`` dedi.
Kabakmacun ve kabaklava için patent başvurusu yaptıklarını kaydeden Tan, şöyle devam etti:
``Kabak kabak olalı böyle hürmet görmedi. Kabağı Türkiye`nin gündemine, saygın bir yere oturtuyoruz. Kabak, içerdiği mineraller ve kapsadığı şifalı ögelerden dolayı özellikle kış aylarının vazgeçilmez bir meyvesi. Kabak eğer içine şeker koyarsanız tatlı olur, tuz koyarsanız sebze olur. Böyle özelliği olan bir ürün.``
-Kabaktan 24 çeşit ürün-
Tan, Sakarya`nın sadece ıslama köfteyle tanındığını, ıslama köftenin yanında yeni ürünler geliştirmek için çaba harcadıklarını anlatarak, ``Mutfak kültürümüzü biraz daha geliştirerek, Sakarya`nın değerlerine ve tanıtımına katkıda bulunacak ürünlerin ortaya çıkması konusunda çalışmalarımız başladı. 4 yıldan beri Sakarya`nın yöresel ürünü kestane kabağının tanıtımı için kabak ürünleri üzerinde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Kabak şekeri, kabakzade (cezerye ve lokum karışımı), kabak lokumu, kabak cezeryesi, kabak ezmesi ve kabak döneri ürettik. Kabaktan ürettiğimiz ürün çeşitlerinin sayısı 24`e ulaştı`` diye konuştu.
Yemek yapmaya düşkün olduğunu ifade eden Tan, kabağı restoran kültürüne uyarlamak için de çeşitli çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.
AA