Öte yandan, İslami siyasal hareketler uzmanı yazar Muhammed er-Rummani Mursi'ye ve darbe karşıtlarına verilen idam cezasının insan haklarına aykırı olduğunu belirterek, "İdam kararlarının, insan haklarıyla demokrasiyle ve bağımsız yargıyla uyuştuğunu düşünenlerin varlığına inanmıyorum" dedi.

Mısır'da bağımsız yargıdan bahsetmenin mümkün olmadığını söyleyen Rummani, "Faşist rejim, yargıyı, medyayı ve tüm otoriter rejim araçlarını, İhvan'a ve tüm muhalefete karşı kullanıyor" diye konuştu.

Uluslararası Hukuk Uzmanı Leys Nasravani de idam kararlarının geçen yıl Mısır halkı tarfından kabul edilen kanunlar çerçevesinde alındığını ancak bu kararların sadece bağımsız yargı tarafından alınması gerektiğini vurguladı.

Nasravani, bağımsız yargının, Mursi ve diğer darbe karşıtlarına kendini savunma hakkı vermesi gerektiğini söyleyerek, "Mursi ve  darbe karşıtları, tekrar uluslararası hukuk standartlarına göre yargılanmalı" dedi.

Mısır mahkemesi, "hapishaneler baskını" davasında, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu, daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen 100 kişiye idam cezası vermişti.

Mahkeme "casusluk" davasında ise Mursi ve Bedii'nin de aralarında bulunduğu 17 kişi için müebbet hapis, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ve 14 kişi için ise idama hükmetmişti.

AA