Ramazan ayının 18 Haziran Perşembe günü itibariyle başlayacak olmasından dolayı İLKHA`ya açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Ramazan ayının bütün ibadetleri içerisinde toplayan bir ay olduğundan dolayı bu ayın en iyi şekilde değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığınca 2015 yılı Ramazan ayının temasının “Vakit İyilik Vakti, Bu Ramazan ve Her Zaman" olarak belirlendiğini açıklayan Çelik, “Bu ay af ve mağfiret, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, bolluk ve bereket ayıdır.”dedi.
Ramazan ayının nefislerin terbiye edildiği bir ay olduğunu vurgulayan Çelik, bu ayın yoksulların doyurulup gözetildiği, sevap ve mükâfatın arttığı, af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir ay olduğunu söyledi.

“Ramazan ayı bütün ibadetleri içerisinde toplayan bir aydır”
Ramazan ayının bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizlenme ayı olduğunu belirten Çelik, “Bu ay insanî duyguların coştuğu, tevbe ederek hakka yönelme şuurunun geliştiği bir terbiye ayıdır. Ramazan ayımız hepimize hayırlı uğurlu olsun. Feyizi ile bereketi ile huzuru ile sevabı ile kaynaşması ile hayırlara vesile olsun. Ramazan ayı bütün ibadetleri içerisinde toplayan bir aydır. En çok namazı bu ayda kılarız, en çok Kur`an-ı Kerim`i bu ayda okuruz. Çünkü hatimler, mukabeleler, aynı zamanda Kur`an ayıdır.” şeklinde konuştu.

“En çok yardımlaşmayı bu ayda yaparız”
Ramazan ayında yapılan ibadetin diğer aylara oranla daha faziletli olduğuna dikkat çeken Çelik, “En çok yardımlaşmayı bu ayda yaparız. Çünkü bu ayda yapılan ibadetin sevabı diğer aylara oranla daha fazladır. Hısım, akraba, eş-dost, komşuyla en çok bu ayda ilgileniriz. Çünkü iftarlarımız var, fitrelerimiz var, zekâtlarımız var. Yardımlaşmanın harman olduğu bir aydır. Diğer bir ifade ile hakikaten de sevgili Peygamberimiz, Hz.Aişe`nin deyimi ile sağında solunda ihtiyaç sahiplerini görüp gözetirdi. Bu ay yedirme, içirme, giydirme, doyurma ve yüzleri güldüren ay olmuştur. Ecdadımız da hep bu anlayışla bu ayı ihya etmiş ve değerlendirmiştir.” ifadelerini kullandı.

Çelik, ulaşılan her Ramazan ayının Peygamberimizin deyimi ile son Ramazanmış gibi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Çünkü geçen Ramazan ayında aramızda olup da bu ay aramızda olmayan kardeşlerimiz var. Geçen yıl oruç tutacak sağlıkta sıhhatte olup da, bu sene birtakım hastalıklara maruz kalan kardeşlerimiz var. Allah cümlesine hayırlı şifalar nasip etsin. Onun için eğer sağlıkla, sıhhatle, afiyetle bu ayda oruç tutacak bu ayın feyzini, bereketini, rahmetini, merhametini, birliğini, dirliğini, şükrünü, zikrini ve fikrini yaşayabilecek durumdaysak bunları hemen değerlendirmeliyiz.” diye konuştu.

“Hayatımız Ramazana göre değişir, Ramazana göre şekillenir”
Ramazan ayında verilen iftar davetlerinin gösterişten uzak olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Çelik, “Bizde bir Ramazan medeniyeti vardır. Geleneklerimize işlemiş, hayatımıza dantel gibi işlenmiş bir yaşam biçimidir. Ramazan gelmeden önce kandiller vardır. Berat, Miraç ve Regaip kandilimiz var. Bu kandillerde tabiri caiz ise gönül gönül Ramazan-ı Şerife hazırlanırız. Onun coşkusunu yaşamaya hazırlanırız. Ramazan-ı Şerif için her evde bir hazırlık vardır. Çarşımızda, pazarımızda, esnafımızda bir coşku var. İşte Ramazan-ı Şerif geliyor. Yani hayatımız Ramazana göre değişir, Ramazana göre şekillenir.”dedi.

İmkânlar ölçüsünde, yakınlarımızdan başlamak üzere ihtiyaç sahiplerine, Suriyeli misafirlere yardımcı olunması, unutulan ve ihmal edilen dostlukların hatırlanması tavsiyesinde bulunan Çelik, “Selamı sabahı kestiğimiz komşu ve akrabalarımızı, ellerinden tutamadığımız ihtiyaç sahibi kardeşlerimizi yeniden görüp gözetmeyi öğretmelidir. Bu ay yeme içme ayı değil, yedirme, içirme, giydirme ve yüzleri güldürme ayıdır.” diyerek sözlerini noktaladı.  (İLKHA)