Mısır cunta mahkemesi, idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen demokratik bir seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi ve 121 İhvan yöneticisi hakkındaki kesin kararını açıkladı. Hakkında iki idam kararı bulunan Mursi için mahkeme, 'casusluk davasında' verilen idam kararını ömür boyu hapis cezasına çevirirken, 'hapishaneler baskını' davasındaki idam kararını onadı.
Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Kardavi de 'hapishaneler baskını' davasında gıyabında idam cezasına çarptırıldı.
'Casusluk davasında' yargılanan İhvan liderlerinden Muhammed Bedii ve 15 kişi hakkında da mahkeme ömür boyu hapis cezası verdi. Mısır yasalarına göre ömür boyu hapis cezası alan bir kişi 25 yıl hapis yatıyor.
Mahkeme üç İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci, Hayrat Şatır ve Ahmet Muhammed Abdulati'yi ise 'casusluk davasında' idam cezasına çarptırdı. Gıyabında yargılanan 13 kişi de idam cezasına çarptırıldı. İdam kararlarına temyiz yolu açık.
'Hapishane baskını' davası
Mursi'nin idam cezası onanan davanın iddianamesine göre, Ocak 2011 ayaklanmasında ağır silahlı 800 yabancı Gazze-Sina arasındaki tüneller yolu ile Mısır`a giriş yaptı ve güvenlik güçlerine saldırdı. Daha sonra da Kahire`deki hapishanelere baskın düzenledi. Güvenlik görevlilerinin öldürüldüğü baskınlarda binlerce tutuklu ve mahkûm firar etti.
3 Temmuz 2013`teki darbenin ardından tutuklanan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 25 Ocak 2011 ayaklanması sırasındaki olaylarda “Vadi'n Natrun Hapishanesi'nden kaçmak” ve “Baskın düzenlenmesine yardımcı olarak tutukluların kaçmasını sağlamak” ile suçlanmıştı. Mursi'nin bu baskınları Hamas ile görüşerek planladığı iddia edilmişti.
Mahkemeye göre 3 Temmuz 'devrimdi'
Hâkim Şaban Şami, 3 Temmuz olaylarını 'devrim' olarak nitelendirdi. Ordunun da bu devrime destek verdiğini söyledi. Hakim, “3 Temmuz devriminin Mursi`nin Cumhurbaşkanı sıfatını yok ettiğini” belirtti.
Türkiye'den ilk tepki
Mursi hakkındaki ilk karar açıklandığı sırada AK Parti'nin yeni milletvekillerine hitap eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:
"Mısır Müftüsü, İhvan Lideri Muhammed Biltaci`nin idam cezasını onamış. Seçimle yönetime gelen Muhammed Mursi`nin cezası da müebbet hapis cezasına çevrilmiş. Şimdi sınav vakti. Batı ülkeleri sınavda. Şiddete başvurmamış bir hareketin liderinin idama doğru yürüyüşünde ne yapacaksınız? Türkiye`de acaba ses yükselecek mi? Ama bizim duruşumuz belli: Nerede dikta, insan haklarına zulmeden bir rejim gördüysek karşısında durduk ve dimdik durmaya da devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun, kendimiz için ne istediysek Ortadoğu`daki kardeş halklar için de onu isteyeceğiz. Bu sınavdan kimin nasıl geçip geçemeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Cumhurbaşkanı`nı, AK Parti`yi hedef tahtasına koyan uluslararası medyanın şimdi nasıl tavır aldığını da göreceğiz. Türkiye`de özgürlüklerden bahsedip Mısır`daki dikta rejimine selam çakanları da göreceğiz."
121 idam cezası verilmişti
Mursi ve 121 kişi 'Hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapisaneden firar etmek' davalarında idam cezasına çarptırılmıştı.
Hâkim Şaban Şami, müftü görüşünün 2 Haziran`da mahkemeye bildirildiğini ve 'istişareleri tamamlamak' amacıyla mahkemenin kesin kararını 16 Haziran'a kadar ertelemeye karar verdiğini açıklamıştı.
Mursi ve diğer İhvan liderleri yoğun güvenlik önlemlerin alındığı mahkeme salonuna getirilmişti.
İhvan, kesin karar duruşmasının ertelenmesinin sebebini Sisi'nin geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Avrupa turu olduğunu savunuyor. İddiaya göre mahkeme, muhtemel tepkiler sebebiyle kesin karar duruşmasını bu tarihe erteledi.
Mısır yargı sistemi gereği mahkeme, sanıklar hakkında verdiği ön idam kararlarını ve dava dosyalarındaki kesin kararını, müftüden aldığı görüşün ardından veriyor. Ancak müftünün görüşü bağlayıcı nitelik taşımıyor.
Kaynak: Al Jazeera