Arakanlı Erkam, babasının başına tuğlayla vurulup daha sonra bıçakla katledilişini gördüğünde henüz 12 yaşındaydı. Ailesiyle beraber camiden eve dönüyorlardı. Ta ki budist komşunun fırlattığı taş yollarını kesene kadar... Budist komşusu, islamı gündelik hayatta yaşamalarını engellemek ve inançları tırmanışa geçmesini önlemek için bu cinayeti gerçekleştirdi.
Erkam şimdi onsekiz yaşında ve Malezya'da bir nakliye konteynırında yaşamaya çalışıyor. Arakandan diğer yedi tane mülteciyle beraber kaçtı. Malezyaya ulaşmak için bir çok şeyi riske attı. Akıbetinin ne olacağını bilmeden insan tacirlerinin gemilerine bindi. 1100 kişi, aynı gemide aç ve susuz oniki gün boyunca Tayland'a ulaşmaya çalıştı. Yolculuk esnasında en az dört kişinin şartlardan etkilenip öldüğünü ve ulaştıklarında da 1600 dolar ödeme yaptıklarını söylüyor.
Bu yılın ilk çeyreğinde 25 bin kişi botlara binerek Bengal tarafına ulaşmaya çalıştı. 100 binden fazla insanın da Malezyada olduğu düşünülüyor. 2012 den bu yana 140 bin Arakanlı müslümanın, budistlerin zulmünden kaçtığı düşünülüyor.
İnsan hakları kuruluşları Arakan'daki bu durumdan oldukça umutsuz. Amerikalı bir kuruluş olan Simon-Skjodt Centre of America`s Holocaust Memorial Museum, Arakan soykırımını önlemek için bir kampanya başlatmıştı. 8. yüzyılda müslüman ve adı Bağımsız Arakan krallığı olan ve 13. Yüzyıla kadar bölgede egemen bir İslam devleti kuran Arakan, şimdilerde eski adı Burma olan Myanmar`ın 1937`lerde İngilizlerin de desteği ile bölgeyi ele geçirip Budist bir devlet kurulması ile Rohingya olarak adlandırılıyor.
Birleşmiş Milletler, Arakan eyaletinde yaşayan ve nüfusu 1 milyonu bulan Arakan Müslümanlarını, 'dünyanın en çok eziyet gören halkı' olarak kayıtlara geçirmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü de hazırladığı raporda Müslümanlara yönelik 'etnik temizlik yapıldığını' ve 'insanlığa karşı suç işlendiğini'nin altını çizmişti. Devlet Başkanı Thein Sein'in şiddeti teşvik ettiği belirtilen raporda, 9 kasabada Budistlerin Müslümanlara saldırırken güvenlik güçlerinin ya bizzat saldırılara katıldığı ya da hiçbir şey yapmadan olanları izlediği vurgulanmıştı. Kuruluş ayrıca, Arakan'da 9 toplu mezar bulunduğunu da gün yüzüne çıkarmıştı.
Arakan'da 140 bin Rohingyalı kötü koşullardaki kamplarda yaşam mücadelesi veriyor. Bu kamplarda hareket özgürlükleri olmadığı gibi gıda sıkıntısı çekiyor, eğitim imkanlarından da mahrumlar.
ARAKAN`DA BUDİSTLERİN, MÜSLÜMANLARA KOYDUĞU BAZI YASAKLAR:
1. Bir Müslüman, bir köyden bir köye ‘izin almadan gidemez ‘ İzinsiz giderse, 7 yıl hapis cezasına çarptırılır.
2. Bir Müslüman evlenmek isterse, 500 $ ödeyip başvuracak ve 3 yıl bekleyecek. Uygun görülürse evlenecek.
3. Bir Müslüman, iş bulup çalışamaz. Ama Budist bir vatandaşın tarlasında ‘ücretsiz` çalışmak zorundadır.
4. Bir Müslüman motorlu hiçbir araca binemez. Bisiklete binebilir.
5. Bir Müslüman, sahip olduğu tavuk için dahi vergi öder.
6. Bir Müslümanın ‘eğitim alması` yasaktır. Arapça bir sayfa, bir kağıt bulunursa bu, onu`hapise` götürür.
7. Bir Müslüman, tahmin edeceğiniz gibi, memur olamaz ve resmi binalara giremez. (Bina pislenir)
8. Bir Budist, bir Müslümanı öldürürse işleme tabi tutulmaz. Öldürmüşse veya tecavüz etmişse veya dövmüşse haklı sebebi vardır.
Dünya Bülteni