Diyarbakır`da 05 Haziran 2015'te HDP'nin seçim mitingi esnasında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamalarda bulunan 72 Sivil Toplum Kuruluşu, olası bir can kaybının en çok karanlık güçlerin işine yarayacağının ve Kürdistan`da siyasi rant uğruna kanın dökülmesinin Kürt halkına bir fayda sağlamayacağının altını çizdi.

2015 Genel Seçimlerinin bölgede seçmenlerin baskı altına alınarak hür düşüncelerin önüne engeller çıkarıldığı ve siyasi partilerin rahatlıkla çalışamadığı bir ortamda geçtiğine dikkat çeken STK`lar, seçime iki gün kala bombalı saldırı yapılmasının manidar olduğuna vurgu yaptı.

“Kürdistan'da siyasi rant uğruna kanın dökülmesi, Kürt halkına bir fayda sağlamaz”

Açıklamalarında sivil insanları hedef alan saldırıların, İslami ve insani değerler açısından kabul edilemez olduğuna değinen STK`lar, saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Diyarbakır'ın en fazla mobese kameralarıyla izlenen İstasyon Meydanı'nda gerçekleşen saldırının üzerinden saatler geçmesine rağmen olayın faillerinin ve olay yerine ait görüntülerin halen kamuoyuyla paylaşılmamış olmasının düşündürücü olduğuna vurgu yapan STK`lar,“Kürdistan'da siyasi rant uğruna gerginliğin artırılarak kanın dökülmesi, Kürt halkına bir fayda sağlamaz. Başarı ve geleceklerini bu pratik üzerine kuranlar bu siyasetlerinden vazgeçmelidirler.” açıklamalarında bulundu.

“Kimsenin toplumu korkuyla imtihan etmesine izin veremeyiz”

Türkiye`de Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, kardeşlik ortamını bozmaya yönelik yapılan provokasyonlara karşı herkesin dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen STK`lar, “İstikrar, güven ve sükûnet ortamına gölge düşürmeye yönelik her türlü girişime karşı müteyakkız   olmalıyız. Kimsenin bu milletin huzurunu kaçırmasına, bu toplumu korkuyla imtihan etmesine izin vermemeliyiz. Devletin ilgili birimlerinin, Diyarbakır'daki son olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı da hassasiyetle ve hızlıca yürütmeleri, suçlu ve ya suçluları bir an önce bulmaları ve yargıya teslim etmeleri son derece önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

“Can kaybı, karanlık güçlerin işine yarar”

Tüm kesimleri, seçim süreci ve sonrasında oluşabilecek provokatif eylemlere karşı dikkatli ve sağduyulu olmaya çağıran STK`lar, can kaybının olmasının kandan beslenen karanlık güçlerin ekmeğine yağ süreceğini, toplumsal barışa kasteden ve kaos isteyenlerin işine yarayacağına dikkat çekti.

Yapılan açıklamanın devamında “Gerek seçim sürecinin selameti gerekse de toplumsal huzur ve barışın geleceği adına provokasyonlara karşı tüm halkımızı dikkatli olmaya davet ediyoruz.İstasyon Meydanı'nda yaşanan bu elim olayda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Allah bir daha bu acıları yaşatmasın” açıklamalarına yer verildi.  (İLKHA)