Geçtiğimiz Ağustos ayında Uluslararası Saraybosna Üniversitesi`nin davetiyle orada gerçekleştirdiği “The Cage” sergisinden sonra bu sergi, Yalçın`ın üçüncü kişisel sergisi “Biratî-Kardeşlik” ilgililerinden tam not aldı.
“Biratî-Kardeşlik” sergisinde Yalçın, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı coğrafyada ağaç figürü üzerinden kardeşlik temasını işlemiş, bunu yaparken geleneksel sanatlardan olan Karagöz Tasvir sanatını çağdaş bir dille yorumlayarak ve kağıt oyarak oluşturduğu Diyarbakır Ulu Camii ile tarihi Meryem Ana Kilisesi`ni Diyarbakır halkı ile buluşturdu.
Sergide sırası ile Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olmak üzere sanatseverlere şu mesajlar iletildi; “Mezopotamya faunasında farklı türden ağaçlar, tıpkı farklı kültürler gibi aynı toprağa kök salmışlardır. Ne bir çınar ağacı yüzyıllık ömrüyle böbürlenip başka bir ağacın köklerine tutunmayı reddeder, ne de bir zeytin ağacı tüm dünyada ‘barış` sembolü olması ve kutsal metinlerde adının geçmesi ile övünüp başka bir ağacın köklerine sarılmamazlık eder. Bu kökler, her ne kadar gün yüzünde görünmese de, toprak altında birbirlerine güçlü bir şekilde bağlıdır. Bugün belki Dicle`nin sisi üzerlerine çökmüş, dostluk ve muhabbet belirsizleşmiştir. Umulur ki bir gün bu sis bulutu kalkar ve kucaklaşırken buluruz birbirimizi”
“Biratî” adlı sergi, Keçi Burcu`nda 17 Hazirana kadar haftanın her günü gezilebilecek.