Şırnak`ın İdil (Xezex) ilçesine bağlı Kozluca (Xenikê) köyünde HÜDA PAR üyesi Mehmet Şerif Şimşek ile Abdulcelil Talayhan`ın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan HDP saldırısına ilişkin görgü tanığı Mahmut Demir, İlke Haber Ajansı`na konuştu.

 “PKK lehine slogan atarak köylüleri tahrik etmeye çalıştılar”

Sözde seçim çalışmasında bulunmak üzere HDP konvoyunun köye geldiğini hatırlatan Demir, ancak seçim çalışması yerine PKK propaganda yaptıklarını söyledi. 90`lı yıllarda 6 köylünün değişik tarihlerde PKK`lilerce katledildiğini aktaran Demir, köye gelen HDP`lilerin özelikle bu ailelerin evlerinin yanlarından geçtikleri zaman PKK lehine slogan atarak aileleri tahrik etmeye çalıştıklarını kaydetti. 90 yıllarda bir kuzenin PKK`lilerce katledildiği ve kuzenin evinin önünden geçerken HDP`lilerin “Biji PKK, Be serok jiyan nabê, hepimiz Ermeni`yiz!”  şeklinde sloganlar atmaya başladıklarını belirten Demir, bunun üzerine kuzenin annesinin dışarıya çıkıp duruma tepki gösterdiğini, ancak kala bile almadıklarını söyledi.

“Köylü, kadın-erkek iç içe oyun oymalarından rahatsız oldu”

Köyün içinde provokatif hareketlerinin ardından köy meydanındaki sahaya geldiklerini ifade eden Demir, köyün meydanında kadın-erkek iç içe oynamaya başladıklarını belirtti. Köylü halkının çoğunluğu dindar olduğunu, bu nedenle köy meydanındaki nahoş manzaranın kendilerini rahatsız ettiğini vurgulayan Demir, rahatsızlıklarını dile getirmek için köylünün HDP`lilerle konuştuklarını, ancak HDP`lilerin buna şiddetle karşı çıkarak köylüye saldırmaya başladıklarını ifade etti. 

“Hedef gözetilerek ateş edildi”

Şehit Abdulcelil ile köy meydanının karşısında bulunan tarlada çalıştıklarını ve kargaşaya görür görmez ne olduğunu öğrenmek için meydana geldiklerini kaydeden Demir, sözlerine şöyle devam etti; “Kargaşa devam ederken Sedat elinde Keleşnikofla evin damına çıktı. Silah sesi duyunca arkama baktım ve amcaoğlum Abdulcelil`in yerde yattığını gördüm. Bende hemen diğer şehit olan ve yeğenim olan Mehmet Şerif`i çağırdım; ‘Yeğenim koş dayını vurdular` diye bağırdım. Şehir Mehmet Şefi geldi ve dayını koçağına almaya çalıştı. Bende koş aracı getir dedim. Araç da Sedat`ın evinin duvarının dibindeydi. Şehit Mehmet Şerif aracı almaya giderken Sedat ona da ateş etti. Oda vuruldu. Saldırının ardından PKK lehine slogan atan HDP`liler araçlarına binerek gittiler. 15 dakika sonra asker köye geldi, ama yapacak bir şey kalmamıştı. Olan olmuştu.”  (M. Salih Keskin/Cihat Şayık – İLKHA)