İSTANBUL - Yemen'de siyasi geçiş sürecine dönülebilmesi için 28 Mayıs'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde müzakerelerin başlayacağı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, ülkede, Yemenlilerin öncülüğündeki siyasi geçiş sürecine dönülebilmesi için Cenevre'de kapsayıcı müzakerelerin yapılacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Yemenli tüm taraflardan 28 Mayıs'taki müzakerelere iyi niyetle ve ön şartsız katılmalarını isteyerek, Yemen'de tek kalıcı çözüm şansının kapsamlı ve müzakere edilmiş bir siyasi anlaşma olduğunu kaydetti.

Yemen'in, kendi sınırlarının dışına taşma riski olan bir çatışmanın içinde bulunduğunu hatırlatan Ban, bu durumun siviller üzerinde dramatik sonuçlar doğurduğunu ve çatışmaların en büyük bedelini sivillerin ödediğini vurguladı.

Genel Sekreter Ban, Yemen müzakerelerinin ülkede siyasi geçiş sürecine dönülmesine, şiddetin azaltılmasına ve insani durumun düzeltilmesine vesile olmasını umduğunu belirtti.

-Salih'in oğlunun evi vuruldu

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, Yemen'in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in ve bazı akrabalarının başkent Sana'da bulunan evlerine hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, koalisyona ait uçaklar, devrik Cumhurbaşkanı Salih'in ve bazı akrabalarının Sana'nın güneyinde yer alan Senhan ilçesindeki evlerine hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda, Salih'in üvey kardeşi Muhammed Salih el-Ahmar'ın da evinin hedef alındığı kaydedilirken, olayda ölü yada yaralı olup olmadığına yönelik bir bilgi verilmedi.

Afham'ın açıklamaları

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham ABD'nin İran'ın Yemen'e gönderdiği kurtarma gemisiyle ilgili açıklamalarını, "ABD makamlarının tehdit dolu açıklamalarına gereken cevap verilmiştir. ABD`nin tehditleri işe yaramaz ve boş. Kurtarma gemisine yönelik uluslararası kanunlara aykırı bir girişimde bulunulması uluslararası tepkiyle karşılaşır" sözleriyle değerlendirdi.

İran`ın kurtarma gemisini, BM ile tam bir koordinasyon içerisinde gönderdiğini ifade eden Afham, "İran'dan Yemen'e giden insani yardımları taşıyan kurtarma gemisi, BM, Kızılhaç ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile tam bir koordinasyon içerisinde gönderildi. Yapılan tüm bu iş birliğine aykırı bir girişimde bulunulması durumunda bu sadece İran'ın değil tüm uluslararası kuruluşların tepkisine yol açacaktır" diye konuştu.

Afham, gemideki yardımların Yemen halkına ne zaman ulaştırılacağı konusunda, "Güvenli bir yolun oluşturulması hususunda BM ile görüşüyoruz. Bölgenin hassasiyetlerini de göz önüne alarak, insani yardımları Yemen halkına ulaştırabileceğimiz güvenli bir yol arayışını sürdürüyoruz" diye cevapladı.

Çatışmalar sürüyor

Yemen'in Taiz kentinde Husi Ensarullah Hareketi ile Halk Direnişi güçleri arasında ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşandı.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Taiz kentinin merkezinde bulunan El-Uhuvve Tepesi semti ile El-Berid semtinde Husilerle Halk Direnişi güçleri arasında ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmaların yaşandı.

Çatışmada ölü ve yaralı sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

AA