ÜSKÜP - Arnavut-Makedon gerginliği, silahlı çatışmalar, polis operasyonu, öğrenci, gazeteci ve son olarak muhalefet protestoları ile gündeme gelen Makedonya, ciddi bir siyasi krizin içinde.

Aylardır hemen her gün hükümet karşıtı protestoların düzenlendiği başkent Üsküp, son olarak pazar günü ülkenin farklı kesimlerinden binlerce muhalefet taraftarının katılımıyla düzenlenen protestoya ev sahipliği yaptı.

Mevcut devlet idaresinden ve uygulanan politikalardan memnun olmadığını öne süren muhalefet, Başbakan Nikola Gruevski ve diğer hükümet üyelerinin istifasını istiyor.

Ülkedeki krizi derinleştiren ve muhalefetin meclis çalışmalarına boykot etmesine neden olan hadise, 2012 yılının sonunda, 2013 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis oturumunda başladı. Milyonlarca avroya mal olan "Üsküp 2014 Projesi"ni desteklemeyen muhalefet, bütçede bu proje için önemli miktar ayrılmasına karşı çıkmıştı. Muhalefet kanadının bütçe teklifini desteklememesiyle büyüyen kriz, uluslararası toplumun ve uzmanların uyarılarına rağmen iki yılı aşkın bir süredir derinleşerek devam ediyor.

O dönemde muhalefet ile iktidar arasında ciddi tartışmaların yaşanmasına neden olan bütçe görüşmeleri sırasında, iktidarı eleştiren bazı gazeteciler ile muhalif milletvekilleri fiziksel güç kullanılarak meclisten çıkarılmıştı.

O tarihten itibaren, hükümet karşıtı protestolar düzenlemeye başlayan muhalefet, arkasına çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteğini de alarak, hükümetin istifasını, kamu kurumlarının sadece bir partiye değil, tüm vatandaşlara hizmet etmesini talep ediyor.

Ülkedeki siyasi krizi derinleştiren bir diğer önemli faktör ise söz konusu bütçe görüşmelerinin ardından muhalefet kanadının meclisteki oturumlara katılmayarak diyalog yerine protesto yöntemini seçmesi oldu.

Makedonya'daki krizin büyümesindeki önemli konulardan biri de kamuoyunda "Monstrum" olarak bilinen davada Arnavut kökenli 6 vatandaşa müebbet hapis cezası verilmesi oldu.

Başkent Üsküp yakınlarındaki bir göle balık tutmak üzere giden beş "Makedon"un, ülkedeki Ortodoksların "Büyük Perşembe" olarak adlandırdıkları dini bayramlarını kutladıkları 2 Nisan 2012 günü öldürülmesi ve bu toplu cinayetin zanlıları olarak 6 "Arnavut" kökenli vatandaşa müebbet hapis cezası verilmesi, ülkeyi bu sefer etnik çatışmanın eşiğine getirdi. Ülkedeki Ortodoks Makedonlar, Arnavutları protesto ederken, cinayeti söz konusu Arnavut kökenli vatandaşların işlemediğini savunan Arnavutlar ise karara tepki göstermişti.

Ülkedeki siyasiler arasındaki sorunun çözümü konusunda sürekli olarak diyalog çağrısında bulunan uluslararası toplumun bu konudaki tüm çabası henüz sonuç vermezken, uzmanlar kısa vadede en uygun çözümün hükümet değişikliği ile mümkün olabileceğini savunuyor.

AA