İTALYA'da Katanya Savcılığı, Nisan ayında Libya açıklarında batan ve içinde boğularak ölen 800'e yakın mültecinin cesedinin bulunduğu teknenin, pahalıya patladığı gerekçesiyle deniz altından çıkarılmamasına karar verdi.
İtalya'nın 77 mil açığında 18 Nisan'da sadece 28 umut yolcusunun kurtarılabildiği ve 800 civarında göçmene ise mezar olduğu sanılan teknenin batmasına ilişkin soruşturma Katanya Savcılığı tarafından tamamlandı.
Savcılık, cesetlerin soruşturmaya bir katkısı olmayacağına kanaat getirip,
bu nedenle operasyonun yüklü maliyetinin de karşılanamayacağı ve soruşturmanın da bu şekilde gecikeceğini gerekçe göstererek, batığın bulunduğu yerde kalmasına hükmetti.
Savcılık, "Eğer insani bakımdan hükümet batığı çıkarma operasyonunu yapmak isterse yapar, ancak Katanya'da ne bu mali yükü kaldırabiliriz ne de soruşturmanın gecikmesini göze alabiliriz" açıklamasını yaptı.
Bu şekilde kazada tam olarak kaç mültecinin öldüğü ve 200'e yakın kadın ve çocuğun 22 metrelik teknenin ambarında kilitlenmiş olduğu iddiaları da açığa kavuşmamış olacak.
Savcılık bu konuda, trajik kazadan kurtulan mültecilerin ifadelerinin yeterli olduğunu savundu.
Yine aynı savcılığın talimatı üzerine İtalya Deniz Kuvvetleri, söz konusu teknenin Sicilya Kanalı'nda; Malta ile Lampedusa Adası arasında yaklaşık 400 metre derinlikte olduğunu tespit etmişti.
BAŞBAKAN: "O CESETLERİ ÇIKARACAĞIMIZA SÖZ VERİYORUM"
İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise, söz konusu batığa ilişkin geçen hafta
yaptığı açıklamada, "Özgürlüğü ararken ölen insanların cesetlerini ve o batığı oradan çıkarmak için her şeyi yapacağız" diye söz vermişti.
Buna rağmen İçişleri Bakanı Angelino Alfano, savcılığın kararı üzerine yaptığı açıklamada, insan kaçakçılarını yargılamak için batığın çıkarılmasının gerekli olmadığını savundu.
Ansa haber ajansına konuşan Alfano, yargının verdiği bu teknik kararın, eleştirilmemesi gerektiğini söyledi.
YAKINLARININ CENAZELERİNİ İSTİYORLAR
Öte yandan, aileleri de talihsiz yakınlarının cenazelerini istiyor. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Nijer, Gambiya, Mali, Ghana, Eritre ve Somali gibi ülkelerden her gün onlarca kişi bunun için İtalyan Kızılhaç'ını arıyor.
Savcılığın bu beklenmedik kararı, yardım kuruluşlarının da tepkisine neden oldu.
İtalya'daki Uluslararası Göç Konseyi'nin Sözcüsü Christopher Hein, batığın çıkarılmama kararını inanılmaz bulduklarını söyleyerek, aile üyelerinin cesetleri teşhis etmesi gerektiğini ve cenazelerini gömme hakkına sahip olduklarını belirtti. Hein, savcılığa çok öfkeli olduklarını da ifade etti.
Kazanın ardından, mülteci kılığında İtalya'ya girmeye çalışan teknenin Tunuslu kaptanı ve yardımcısı tutuklanmıştı.
DHA