Diyarbakır'ın merkez Kayapınar İlçe Nüfus Müdürlüğü, çocuğunu 'Muhammed Bawer' ismi ile kaydetmek isteyen Mehmet Hanifi Efe'ye 'W' harfinin Türkçe alfabede yer almaması nedeniyle kabul etmediğini belirtti. Nüfus Müdürlüğü aileye bu konudaki tebligatı ise, yine Türkçe alfabede bulunmayan "X" harfi içeren, 'Ehmede Xani Caddesi'ndeki adrese yaptı.
Diyarbakır`da doğan Muhammet Bawer Efe adlı çocuğun adında yer alan “W” harfine yasak geldi. Nüfus Müdürlüğü, “1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” gereğince “X, W ve Q” harfleri Türk alfabesine uygun olmadığı için bu ismin verilemeyeceğini bildirdi. Ancak bu yazılı gerekçe, Efe ailesinin yaşadığı “Ehmede Xani Caddesi”ndeki eve gönderildi. İsimdeki “W” harfini yasaklanırken, adresteki “X” harfine ise dokunulmadı!
Diyarbakır`da yaşayan Mehmet Hanifi Efe, geçen 1 Mayıs`ta bir erkek çocuk sahibi oldu. Çocuğunun adını, “Muhammed Bawer Efe” koydu. Bu adı kaydettirmek için 6 Mayıs`ta Kayapınar İlçe Nüfus Müdürlüğü`ne başvurdu. İlçe Nüfus Müdürü Ayşe Erbatur, “Bawer” adında yer alan “w” harfinin yasaklı olduğunu savunarak, tescil işlemini yapmadı. Efe`ye gönderilen yazıda, çocuklara konulacak isimlerde 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun gereğince Türk alfabesine uygun olma sınırlaması getirildiği belirtilerek, şöyle denildi:
“Bu nedenle Türk alfabesinde olmayan “w, q ve w” harflerinin olduğu ibarelerin Türk vatandaşları tarafından çocuklarına isim olarak verilmesi mümkün olmadığından çocuğunuz nüfus kayıtlarına Muhammet Bawer Efe olarak tescilinin yapılamayacağı hususunu bilgilerinize arz ederim” denildi. Fakat aynı evrakta, baba Efe`nin adres bilgilerinde, “Ehmede Xani Cad.” ibaresinin bulunduğu görülüyor. Evrakta da bu adres, “X” harfiyle yazılıyor.
'KÜRTÇE KUR'AN DA VAR AMA...'
Baba Efe, "Trajikomik bir durum var. Kime anlattıysam inanmıyor. Memlekette herkes her şeyin serbest olduğunu zannediyor. ‘Bu kanun değişmedi mi?` diye soruyorlar” dedi. “W” harfine izin verilmedikçe çocuğuna kimlik çıkartmayacağını anlatan Efe, dava açacağını söyledi.
Efe`nin avukatı Mahsuni Karaman da Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun`un devrim kanunları içerisinde olduğunu ve Anayasa`ya aykırılığının ileri sürülemeyeceğini ifade etti. Ne var ki bu yasanın zamaniçerisinde uygulamadan kalktığını kaydeden Karaman, “Bugün birçok resmi kurum, yazıdaki adreste görüldüğü üzere kullanıyor. Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın elindeki Kur'an`da, resmi yazışmalarda bu harfler kullanılıyor, üniversitelerde ve ilkokullarda Kürtçe seçmeli ders veriliyor, bu dilde kitaplar basılıyor. Dolayısıyla yasanın hükmü kalmamıştır. Ancak memlekette müthiş bir özgürlük iklimi var sanılıyor. Oysa mevzuattaki sıkıntılar devam ediyor. Kürtçe`nin hukuki garantisi yoktur. İstenirse bu şekilde yasaklanır” dedi.
Kaynak: Radikal