14 Mayıs Eczacılık Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Dicle Üniversitesi merkez kongre salonunda Eczacılık Fakültesi ve 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası tarafından Eczacılık semineri verildi.
Düzenlenen etkinlik Eczacılık Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Hamdi Temel, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Diyarbakır Eczacı Odası yetkilileri ve serbest eczacıların katılımıyla gerçekleşti.
Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ferat Değer’in oda hakkında konuşmasında sonra Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak yeni eczacılık mevzuatı hakkında seminer verdi. Eczacılık Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Hamdi Temel, Eczacılığın tarihi seyri hakkında bazı açıklamalarda bulundu.
“Eczacılık mesleği Hz Âdem ile başladı”
14 Mayıs Eczacılar Günü’nün Osmanlı Devletinin son yılları olan 1839 yılında başladığını belirten Eczacılık Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Hamdi Temel, “O günden sonra ülkede böyle bir etkinlik kutlanıyor. Bu haftada Eczacılık mesleğiyle ilgili tartışmalar ve konferanslar yapılıyor. İlk defa 14 Mayıs 1968 yılında bu etkinlik kutlandı. Eczacılık mesleğinin ilk çıkış tarihi de Hz Âdem’den başlamaktadır. Eğer yeryüzünde bir insan varsa hastalık da vardır. Resmiyete göre M.Ö 3000 yıllarında Sümerler’de bu konuya el atmış. Eczacılıkla ilgili ilk çalışmalar Anadolu, Mezopotamya ve Mısır medeniyetleriyle birlikte başlamıştır. Selçuklu zamanında da bu tür çalışmalar vardı. Osmanlı zamanında ise son zamanlarda Eczacılık mesleği gayrimüslim insanların elleriyle yürütüldü. Osmanlı insanları çocuklarını gayrimüslim insanlara emanet etmek istemediler. Gayrimüslimlerde bunu pek kabul etmediler.” diye konuştu.
“Eczacılık Fakültemiz bilimsel ve akademik çalışmalar yapıyor”
Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi hakkında da bilgiler veren Temel son olarak şunları söyledi: “Türkiye’de Eczacılık Fakültelerinin kurulması rekabet ortamını artırmıştır. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Biz Eczacılar Fakültesi olarak 2 yıldır faaliyetler yapıyoruz. Bizim fakültemiz diğer fakültelere göre daha akademik ve bilimsel çalışmalar yapıyor. Burada da arkadaşlarımız var. 20’ye yakın araştırma görevlisi alarak bu hocalarımız da derslere başlayacaktır. Biz, Gazi Üniversitesi ile anlaştık ve onlarla ortak çalışmalar yürüteceğiz.” (Hamza Adıyaman – Ali Fidancı / İLKHA)