Toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 arttı.
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 129 bin 162 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 52 bin 751 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 5 bin 594 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 113,3 artış gösterdi.
Yoğurt üretimi 91 bin 936 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 artış gösterdi. Ayran üretimi ise 51 bin 536 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 arttı.
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 arttı. (İLKHA)