Kızıltepe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim ve bilgilendirme toplantısında Okul servis aracı sürücülerine değişen kurallar hakkında bilgilendirme yapılıp kuralları uyulması amacıyla yapılan denetimler ele alındı.
Öğrencilerin can güvenliği konusunun ağırlıkla işlendiği toplantıda 2 haftadan bu yana sabah ve akşam okul servislerine yönelik yapılan denetimlerin gerekçeleri ve Milli eğitim müdürlüğü ile İlçe Emniyet Müdürlüğü trafik büro amirliği tarafından trafik kuralları ve servis araçlarının uyması gereken kurallar hatırlatılıp slayt gösterisi ve istatistikler eşliğinde Türkiye ve dünyada yaşanmış kaza örnekleri gösterildi.
Toplantıya Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş`in yanı sıra ilçe Milli Eğitim müdürü Mehmet Sabahattin Genç, ilçe emniyet müdürü Abdullah Ergen, ilçe jandarma komutanı Koray Süer, Milli eğitim şube müdürleri, taşıma ve okul servisi firma yetkilileri ve servis sürücüleri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan ilçe Milli Eğitim müdürü Mehmet Sabahattin Genç, okul servisleri ile taşımalı eğitimde ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Okul servislerinin, standartlara ve kurallara uyulması konusunda yapılan denetimlere bizzat katılarak yerinde inceleyen İlçe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, 2 haftadır sabah akşam yapılan denetimlerin hem sürücülerin hem öğrencilerin can güvenliği için yapıldığı belirtti.
Sene başında yapılan eğitim toplantılarının yeterli olmadığını belirten Ermiş, "Denetimlerinde yapılması gerekiyor. Bunu firmaların da yapması gerekiyor. Toplumun faydası için konmuş kurallara az da olsa uymayan arkadaşlarımız var. Ancak İşini çok iyi yapan çok sayıda arkadaşımız da var.” ifadelerini kullandı.
Tüm servis şoförlerinin aynı zamanda anne-baba ve veli olduğunu belirten Ermiş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizin de çocuklarınız farklı servislerle farklı şoförler tarafından okula götürülüyor değil mi? Ben şu anda kaymakamım ama aynı zamanda bir veliyim. Sıkıntı oluyor mu oluyor arkadaşlar. Denetimin polisin jandarmanın işi olmamalı. Velilere çok iş düşüyor sizler birer velisiniz. Aynı zamanda çocuklarımızla sohbet etmemiz lazım, okulda neler yaptıklarını, derslerini, okul arkadaşlarını servis durumlarını sormamız gerekiyor. Benim tanık olduğum bir olay öğrenci servis aracında koltukta değil kürsüde geliyor. Benim 4 çocuğum var ancak ilçe kaymakamı olarak 77 bin çocuğum var. Sizlerin çocuğu da benim çocuğum, sizlerin çocuğunun başına bir şey gelmesi benim başıma gelmiş kadar beni üzer, üzmeli bizim yönetim anlaşımız bu. Yani, 'bana ne' yönetim anlayışında değiliz. Biliyorsunuz Hz Ömer`in yönetim tarzını diyor ki, bir nehir kenarında kurt bir kuzuyu kapsa Ömer ondan sorumludur.” diye hatırlattı.
Kuralların daha düzenli ve güvenli bir yaşam olduğu için var olduğunu ifade eden Ermiş, "Mesele şimdi araçlarımızda emniyet kemeri denen bir unsur var değil mi? Babam buna polis kemeri derdi. Nedeni de, biz öğrenciyken eve okula gittiğimizde polis denetimi varsa minibüs şoförü emniyet kemerini takar ya da takar gibi yapar takmazdı da denetim noktasını geçene kadar. Peki bu emniyet kemeri polislere göstermek için mi var?" diye sordu.
Denetimler esnasında bazı servislerde emniyet kemerinin olmadığına vurgu yapan Ermiş, “Bir okul önünden geçerken bir servisin içine baktığımda içinde hiç emniyet kemeri yok, bazıları filmleri sökmemiş, bir diğerinde sanki içinde tavuk ördek besliyorsunuz herhalde bir kaç aydır içinde temizlik yapılmamış, emniyet kemeri sarkmış tozun içinde görünmüyor. Sadece çocukların sağlığı değil sizin de sağlığınız önemli değimli? Orada saatlerinizi geçiriyorsunuz. Aslında bence hiç emniyet denetimine jandarmaya kolluk kuvvetlerine gerek kalmamalı niye birincisi kendi can güvenliğiniz mal güvenliğiniz, ikincisi firmanızın marka değeri aslında iyi firmalar ne yapıyor kendileri denetliyor.
Yapılan denetimlerin ceza yazılsın diye değil kurallara uyulsun diye yapıldığını ifade eden Ermiş, “Trafik kazalarında yaralanıp ölenler hariç yılda 10 bin insanımız ölüyor, anamız, babamız, kardeşimiz, yakınımız tanıdığımız. Ama hafife alıyoruz en basit bir emniyet kemerini bile hafife alıyoruz. Şimdi denetimlerde arkadaşlara dedim ki arkadaşlar kesinlikle film olmayacak yüksek ses müzik olmayacak. Zaten ben Kızıltepeli birine yakıştırmam benim gözümde Kızıltepelinin farklı bir yeri var. Kızıltepe insanı okul servisine aşk yazıları yazar mı, yüksek sesle arabesk müzik açar mı, ya da telefonda gelişi güzel konuşmaz. Bizim bir kültürümüz değerlerimiz var. Biz bunları denetliyoruz arkadaşlar.” şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sabahattin Genç ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Kızıltepe`de toplamda 842 araçla 10 bin 544 öğrencinin taşıma hizmetinden yaralandığını belirterek, “İlçenin artan nüfusu ile beraber ilçede her yıl taşımalı eğitime daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için öğrenci servisleri artmaktadır. Bu da trafik sorununu beraberinde getiriyor bu sorunu en aza indirmek için bu toplantıyı yapma gereği duyduk.” dedi. (Mehmet Aslan - İLKHA)