Ceylanpınar’da faaliyet yürüten Sivil Toplum Kuruluşları, Ceylanpınar’ın temel sorunlarını anlatarak, siyasilerden beklentilerini İLKHA’yla paylaştı.

İlçede sürekli öğretmen sirkülasyonu olduğu için öğrencilerin iyi verim alamadıklarını belirten Eğitim Bir Sen Temsilcisi Mustafa Turan,“İlçemiz Şanlıurfa’ya en uzak ilçedir. Suriye sınırına sıfır noktasındadır . İlçemizin birçok alanda dezavantajlı olması, ilçemize gelen kamu çalışanlarını olumsuz etkilemektedir. Buraya atanan öğretmenler, bir an önce yer değiştirmenin  yollarını aramaktadır. Dolayısıyla ilçemizde sürekli öğretmen açığı oluşmaktadır. Çocuklarımız ilkokullarını bitirinceye kadar bile çok sayıda öğretmen değiştirmektedir . Bazı yıllar üç dört öğretmen değiştirebilmektedirler. Çocuklarımızı deneme tahtası haline getiren öğretmen sirkülasyonu,  bir an önce önlenmelidir. Öğretmenlerin ilçemizden kaçmasını önleyecek, onları ilçemizde çalışmaya teşvik edecek tedbirler alınmalıdır. Bölge tazminatı uygulaması tekrar başlatılmalıdır. Şanlıurfa’nın iller bazında eğitim başarısında son sıralarda olması da rastlantı değildir. Bu yüzden genelde ilimize, özelde ilçemize yeterince öğretmen atanmalıdır. Atamalar yapılmadan önce ilçemize kontenjan verilirken kaç kişinin Ceylanpınar’dan ayrıldığı da göz önüne alınmalıdır. Atanan öğretmenlerin salt sayısal çokluğu, sorunumuzu çözememektedir.” dedi.

Okulların Hizmetli Eksikliği

İŞ-KUR işçileriyle okullardaki hizmeti halledilmeyeceğini söyleyen Turan, “Okullarımızın bir çoğunda kadrolu hizmetli yoktur, olanların da sayısı yeterli değildir. Sorun geçici İŞ-KUR işçileriyle halledilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu uygulama kalıcı çözüm olamamaktadır. Çocuklarımızın günlerinin önemli bir kısmını geçirdikleri okul alanlarının temiz ve nezih olmasını ve bununla ilgili kalıcı önlemlerin alınması elzemdir. Son iki yıl içinde birçok okulumuz saldırıya uğradı, bazı okullarımız yakıldı. Ayrıca birçok okulumuz hırsızlar tarafından soyuldu. Okullarımıza gece bekçisi istihdamının yapılması ve güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca birçok okulumuzda imkânsızlıktan dolayı kamera sistemi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerimizin Barınma Sorunu

Her gün kilometrelerce yol kat eden öğrencilerden nasıl bir başarı beklenir diyen Turan, “Yüzlerce öğrencimiz her gün köylerden ortaöğretim kurumlarına taşınmaktadır. İlçemizde öğrencilerimizi barındıracak yeterli sayıda yurdun yapılması elzemdir. 2013-2015 yıllarında toplam dört pansiyon yapıldı. Ancak hala ihtiyacımız karşılanamamıştır. Toplam 800 kişilik kapasiteli bu yurtlar,  tamamen dolsa bile bin civarında öğrencimiz taşıma eziyetiyle okula gelmeye devam edecektir. Her gün kilometrelerce yol kat eden öğrencilerimizden nasıl bir başarı beklenir, bu tartışılır. Sabahın köründe kalkıp servis bekleyen ve akşam karanlığı çökünce eve varabilen öğrencilerimizden büyük başarılar beklememiz haksızlıktır.” dedi.

Engelli öğrencilerin büyük bir kısmı, okul olmadığından eğitimden yoksun kaldığına vurgu yapan Turan, “Türkiye’nin ve tüm dünyanın bir gerçeği olan engelli bireyler Ceylanpınar’ımızın da büyük bir gerçeğidir. Engelli öğrencilerimizin bir kısmı ilk ve ortaokullar bünyesinde açılan özel eğitim sınıflarına gidebilmektedir. Ancak engelli öğrencilerimizin büyük bir kısmı, okul olmadığından eğitimden yoksun kalmaktadır. Ceylanpınarlı engelli çocuklarımıza eğitim verecek bir Özel Eğitim Uygulama Okulu ve ilçenin yönetim ve araştırmasını yapabilecek bir Rehberlik Araştırma Merkezi’nin (RAM) ivedilikle açılmadır.”

Atanan Öğretmenlerin Barınma Sorunu

Milli Eğitim Müdürlüğü hizmetlerinin rahatlıkla görüleceği modern bir binanın yapılması gerektiğini söyleyen Turan, “Şu an İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Binası olarak kullanılan bina, idareten kullanılan bir binadır. İlçemizin hızla büyümesinden dolayı bu binanın yetersizliği daha da kendini göstermiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü hizmetlerinin rahatlıkla görüleceği modern bir binanın yapılması gerekir. Öğretmen evi olarak kullanılan bina ilçemizin ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu nedenle yeni atanan öğretmenlerimiz barınma sorunu yaşamaktadır.  Devletimizin büyük paralar harcayarak yaptırdığı okulların tesliminde yeterli denetimler yapılmamaktadır. Birçok eksikle teslim edilen okulların sıkıntıları okul müdürlüklerimiz ve öğrencilerimiz yaşamaktadır. Bu konuda sıkı bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Ceylanpınar Organizehayata geçilmelidir

Ceylanpınar Organize Sanayi Bölgesi bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini belirten Ceylanpınar Sanayici Ve İş Adamları Derneği (CESİAD) Başkanı Mehmet Yılmaz,2007 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na  Ön inceleme ve araştırma raporu hazırladık. Bakanlık incelemesi sonucunda 289-2 numaralı mera parselinde 60 he/600 da/ yer seçimi yapıldı. O tarihten sonra hiçbir gelişme olmadı. (OSB) Ceylanpınar Organize Sanayi Bölgemiz bir an önce hızlı bir şekilde hayata geçilmelidir. Yatırımcı iş adamlarımızın yatırım yapmalarının önü açılmalıdır. “dedi.    

 Ceylanpınar’ın kronikleşmiş sorunları vardır

Ceylanpınar’ın kronikleşmiş sorunlarının olduğunu ama çözülmeyecek sorunlar olmadığını  ifade eden Ceylanpınarlılar Birlik, Beraberlik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şeyhmus Akın, “Ceylanpınar’ın kronikleşmiş sorunları vardır. Bu sorunlar çözülemeyecek sorunlar değildir.  Yaratılmışları en mükemmeli insandır. İnsanlar hizmetlerin en güzeline layıktır. Ceylanpınarlıların istekleri ve talepleri gayet haklı taleplerdir. Ceylanpınar Halkının Siyasetçilerden beklentileri; Tapuların ivedilikle dağıtılması, yeni Devlet HastanesininTemelinin  atılması, Yeni Hal Pazarı Kompleksi yapılması halkımızın makul istekleridir.” şeklinde konuştu. (Mustafa Kaynak – İLKHA)