GAP Projesi kapsamında yapımı devam eden Kral Kızı ve Dicle Cazibe Sulama Ana Kanalının bitirilmemesinden dolayı sulama kanalının içinden geçtiği Çınarlı tarla sahipleri, mağdur edildiklerini belirterek bir basın açıklaması yaptılar.
Grup adına basın açıklamasını mağdur çiftçilerden Fethullah Temiroğlu okudu.
Fethullah Temiroğlu yaptığı açıklamada, yapımına 2010 yılının Nisan ayında başlanılan Kral Kızı ve Dicle Cazibe Sulama Ana Kanalı`ndan doğan zararın ödeneceğinin söylenmesine rağmen, çiftçilerin hâlâ mağdur edildiği belirtti.
Temiroğlu, “Kral Kızı ve Dicle Cazibe Sulama Ana Kanalı`nın yapım çalışması bölgemizde 2010 Nisan ayında başladığında tarlalarımızda oluşacak zarar ve ziyanların karşılanacağı söylendi. 2010 yılında çiftçilere muvaffakname imzalatıldı. Ardından 2010-2011 yılında zarar ve ziyanlar ödendi. Fakat 2010 de bitmesi planlanan ana kanal projesi 7 Mayıs 2015 olmuş ve halen devam etmektedir. İlk yıllarda ödenen zarar ziyanlarımız dışında maddi kayıplarımız karşılanmadı.” dedi.
Resmiyette çiftçilerin sorunlarının giderildiğinin göründüğü halde, öyle olmadığını belirtilen Temiroğlu, “Bununla birlikte resmiyette yer tespitleri dahi çiftçi ile ilgili bütün sorunlar hal edilmiş görünmekte. Ama gelin görün ki, uygulamada bütün sorunlar yerli yerinde, çözülmemiş durumda.” ifadelerini kullandı.
Birçok yetkiliye sorunlarını ilettikleri halde çözüm bulunamadığını belirten Temircan, “Daha önce bu sorunlarımız için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Bey dâhil birçok yetkiliye sözlü ve yazılı şekilde sorunlarımızı dile getirdik. Yakın dönemde bu sorunlar ve çözüm yolları için sayın kaymakamımız, sayın belediye başkanımız ve son olarak sayın Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz dâhil birçok kişi ile görüştük.” şeklinde konuştu.
Mağdur çiftçilerden Mahmut Mestandoğan ise “Bu proje Diyarbakır`dan başlıyor, Mardin`in Savur ilçesine kadar sürüyor. Bu zarar-ziyan bedeli olarak ne yüklenici, ne de devlet yetkililerinden bir sonuç alamıyoruz. Çiftçilerin hepsi mağdur durumda. Alacağımız paranın meblağı ise çok cüzi bir miktardır. Biz artık bu sulama kanalının kapanmasından yanayız. Hizmet yapılırken bizlerin mağdur edilmemesi gerekirken, aksine olan her şey çiftçiye, vatandaşı oluyor.” dedi.
Birçok yetkilisiye ulaşmalarına rağmen sorunlarının giderilmediğini belirten Mestandoğan, iki gün önce Çınar`a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz`a da sorunlarını anlattıklarını belirtti. (Vedat Aydın-İLKHA)