Genellikle kar yağışının yoğun olduğu ve yüksek bölgelerde yetişen uçkun, bölgenin diğer şehirlerinden sonra Diyarbakır`daki tezgâhlarda da satışa sunulmaya başlandı.

Diyarbakır`ın Yenişehir ilçesinde uçkun satıcılığı yapan Zeki Gezer, uçkunun Diyarbakır`da sadece Kulp`ta yetiştiğini ifade etti.

Kabuğu soyularak yenen uçkunun, özellikle şeker hastalığı, kolesterol ve böbrek hastalıkları için şifalı olduğunu kaydeden Gezer, “Uçkun, karın yoğun olduğu bölgelerde yetişir. Ana merkezi Hakkâri`dir, tadının en güzel olduğu şehir ise Van`dır. Uçkun, kar eriyip toprakla arasında 5 cm. mesafe kalınca çıkıyor ve 3 günde büyüyor.  Yeni çıktığında kilosunu 10 TL`ye satıyorduk. Ama kar eridikçe fiyatı da düşüyor.” dedi.

Sezonunun açılmasıyla halkın tezgâhlardaki uçkuna ilgi gösterdiği görüldü. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)