Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Doktor Fatih Mehmet Aslan, ‘4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, iş sağlığı ve güvenliğinin hayati, önem arz ettiğini belirterek alınması gereken tedbirler hakkında bazı açıklamalarda bulumdu.

Güvenli çevrenin öncellikle aileden başladığını belirten Doktor Aslan, yaşam alanı, çalışma ortamı ve diğer sosyal çevreyle birlikte ve bütün yaşam alanlarının da güvenli ve insan odaklı olarak düzenlenmelidir.

“İş güvenliği toplumun mutluluğudur”

İş sağlığı ve güvenliğinin hayatın her safhasında eğitimle mümkün olduğunu belirten Doktor Aslan, “Sağlıklı ve güvenli davranma 'kültürel bir davranış modeli’ olup; bu davranış, aileden başlayarak, işyerinde, büroda, her tür çalışma alanında ve toplumun her kesiminde örnek davranışlarla özendirilme, yönlendirilmeyi gerektirir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü hayatımızın özellikle çalışma hayatımızın bir parçasıdır. Çalışma şartları, çalışan kişinin bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebildiğinden, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ile toplumun mutluluğu arasında bir ilişki bulunmaktadır.” diye konuştu.

“İş kazaları önlenebilir”

Çalışma hayatında mutlu olan bireyin ailesini ve çevresini de mutlu edeceğini vurgulayan Doktor Aslan, “Her 7 dakikada bir iş kazası, her 5,5 saatte bir sakat olayı, her 10,8 saatte bir ölme olduğunu görmekteyiz. Yapılan araştırmalarda iş kazalarının yüzde 50’nin kolaylıkla önlenebilecek kazalar olduğu, yüzde 48’nin sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, yüzde 2’nin ise önlenemeyeceği ortaya çıkmıştır. Bu da bizlere iş kazalarının yüzde 98’nin önlenebileceği gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle geçmişten günümüze kadar çıkarılan kanunlar bu konularda yetersiz kaldığından, hem çalışanların daha sağlıklı ortamda çalışmalarını sağlamak, hem de beden ve ruh sağlıklarını korumak için, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınması bir zorunluluk olmuş, 30 Haziran 2012 tarihinde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarılmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Temel amaç, insanların sağlıklı bir yaşantı sürmesidir”

Bu kanunlarla temel amacın insanların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Doktor Aslan, “Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda farkındalık yaratmak, toplumu bilinçlendirmek amacıyla, 4-10 Mayıs tarihleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı tüm çalışan ve işverenlerin ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü’  edinmeleri, işyerlerinde bu kültürü uygulamaya dönüştürmelerini sağlamaktır. Böylece yüksek oranlarla yaşamaya devam ettiğimiz iş kazalarından ve meslek hastalıklarından kurtulabiliriz.” dedi.

“Önlem almak daha insancıldır”

İşyerlerinin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almaları gerektiğini ifade eden Doktor Aslan sözlerini şöyle tamamladı: “İşyerleri gerekli önlemleri almaması nedeni ile meydana gelebilecek iş kazaları, meslek hastalıkları ve hastalıklarının sonuçlarını telafi etmekten daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır. 4-10 Mayıs tarihleri arasında ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’ olarak kutlanan bu günlerde, haftanın önemi itibarıyla hep beraber kazasız, sağlıklı ve güvenli bir iş yaşamını paylaşmak dileği ile.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.  (İLKHA)