Ülkelerindeki katliamlardan kaçan göçmenler, derme çatma teknelerle Avrupa'ya kaçmak isterken, Akdeniz'de boğularak can veriyor.
Son olarak alabora olan teknedeki 800 göçmen hayatını kaybetti.Peki tekneleri batmadan yola devam eden ve Avrupa kıyılarına ulaşan göçmenlerin başlarına neler geliyor?
O göçmenler, Avrupa tarafından kabul ediliyorlar mı? Umuda yolculukta geldikleri son durakta kurtuluş bulabiliyorlar mı?
Geçtiğimiz yılın son aylarında ortaya çıkan 4 ayrı manzara Avrupa'ya ulaşmayı başaran göçmenlerin ne hale düştüklerini gözler önüne seriyor.
Mesela İspanya, Kuzey Afrika'dan kalkan teknelerin çoğunluğu İspanya kıyılarına ulaşıyor, Mellila kentine varan teknelerdeki göçmenler sınırı geçebilmek için tel örgülere tırmanıyorlar, tellerin üzerinde saatlerce bekliyorlar. Sonra ise yakalanarak sınır dışı ediliyorlar.
Kuzey Afrika'dan kalkan teknelerin bir diğer durağı İtalya kıyıları, onlar da polis tarafından yakalanıyorlar, sınırı geçebilenler ise sokak ortasında ölüme terk ediliyor. 2 ay önce Brescia kentinde sığınma hakkı talep eden bir grup göçmen, İtalyan polisi tarafından dövülmüştü.
Almanya'da da benzer manzara var. Berlin'de bir grup göçmen sığınma talepleri reddedilince parka çadır kurmuş, çadırlar polis tarafından yıkılmıştı. Göçmenler ise polisten kaçmak için çareyi parktaki ağaçların tepesine tırmanmakta bulmuştu.
2014 yılının son aylarında Yunanistan'a sığınan 200 kadar Suriyeli ise Atina'da Stingma Meydanında ölüme terk edildi. Suriyeliler çoluk çocuk "biz insanız, açız, barınma talep ediyoruz" sloganlarıyla Yunan hükümetinden yardım istedi ancak Atina yönetimi o Suriyelilerin yardım talebine yanıt vermedi, durum böyle olunca Suriyeliler günler süren açlık grevi eylemine gitti.
Yunanistan 200 Suriyeliyi sokak ortasında aç bırakırken Türkiye 2011'den bu yana 2 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Türkiye tek başına 2 milyon Suriyeliye bakarken, Avrupa ülkelerinin tamamının sığınma hakkı verdiği Suriyeli sayısı ise sadece 36 bin.
Haber7