Firmaların tüketiciye yönelik izinsiz sms, elektronik posta gibi mesajlarıyla, telefon aramalarını yasaklayan düzenleme yürürlüğe girdi. Bu kararla beraber istenmeyen reklam mesajı ya da elektronik postası gönderen firmalara 50 bin liraya kadar para cezası gelecek.
Tüketicinin sevincine sebep olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun, bu işten para kazananları ise farklı çözümler bulmaya itecek gibi görünüyor. Bu yasanın tam olarak uygulanabilmesinde operatörlere ciddi görevler düşüyor. Çünkü yasa sadece yurtiçinden gönderilen sms`lere sınırlama getirebiliyor.
20 milyon trafik vardı
Toplu SMS gönderimi yapan JetSMS`i bünyesinde bulunduran Biotekno`nun ortaklarından Betül Helvacı, Türkiye`de toplu sms`in yüzde 80`inin tanıtım için kullanıldığını belirterek, sadece Türkiye`deki yasal noktalardan çıkan toplu sms trafiğinin yıllık 20 milyon civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Yasaklardan sonra sms sayısındaki düşüşün sanıldığı kadar olmayacağını iddia eden Helvacı, “Birçok kişi birden duracağını tahmin ediyor. Ancak bu kadar keskin bir azalış olmayacak. Çünkü sadece pazarlama içerikli mesajlar bu kanuna tabi. Bilgilendirme veya diğer operasyonel içerikler, borç bildirimleri gibi mesajlarda bir sınırlama yok. Zaten kısa mesaj trafiğini yükselten birçok şirket daha önceden bilinçli oldukları için müşterilerinden izin aldılar” dedi.
SEKTÖR MERDİVEN ALTINA KAYABİLİR
Helvacı, istek dışı sms`i engelleyen regülasyonda dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu da vurgulayarak, “Bu regülasyon sadece Türkiye`deki şirketlerden sms gönderimi için geçerli. Yurtdışından sms gönderiminde engel yok. Tüketicinin tam burada kafası karışacak. Yasakladığı mesaj yine geldiğinde kızacak. Belki o firma mesajlarını yurtdışı kaynaklı bir şirketten gönderiyor olacak. Türkiye`deki GSM operatörleri bu toplu gönderileri kabul etmeye devam ederlerse sektör merdiven altına, yurtdışına kayabilir. İşte o zaman pazar adına bir kaos ve tehlike olacaktır” uyarısında bulundu.
Kaynak : Vatan