Bingöl Üniversitesi ünlü Kürt Yazar Zeynelabidin Zinar`ı konuk etti. Kürt Edebiyatı ve Kürt Folkloru üzerindeki çalışmaları ile tanınan ve bugüne kadar 117 kitaba imza atan Zinar, Bingöl Üniversitesi`nde düzenlenen konferansa katıldı. Zinar, Klasik Kürt Edebiyatının zenginliği, kökeni ve kendisinin bu konuda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Çok sayıda akademisyen ve davetlinin katıldığı konferansta konuşan Zinar, Kürt folklorunun çalışılmamış çok zengin ve bakir bir konu olduğunu ifade ederek, dillerin farklılığının Allah'ın ayetlerinden olduğunu, dolayısıyla bu dile sahip çıkmanın Allah'ın ayetlerine de sahip çıkmak anlamına geldiğini ifade etti.
Masalların Kürt edebiyatındaki yeri ve önemine değinen Zinar, medreselerin Kürt dilinin gelişmesinde önemli rol oynadığını belirterek, bu anlamda Kürt medreselerinin öneminin de bilinmesi gerektiğini ifade etti.
“Kürt dilinin önündeki yasaklar büyük ölçüde kalktı”
1985 yılından beridir İsveç´te düzenli olarak Kürt dili ve edebiyatı üzerinde çalışmalar yapan Zinar, özellikle Kürt folkloru üzerinde araştırma yapmış ve Kürt klasik kitaplarını Arap alfabesinden Latin alfabesine çevirdiğini söyledi.
Türkiye`de Kürt dilinin önündeki yasakların büyük ölçüde kalktığını ifade eden Zinar, “Bu durum kaç sene önce tahmin bile edilemezdi. Bu da yıllardır önünde engellerin bulunduğu Kürt dilinin gelişmesi ve yeni nesillere aktarılması için çok önemli bir rol oynayacaktır.” dedi.
Konferansta; aydınların sorumlulukları, Kürtçe konuşmanın ve okumanın önemi, Kürtçe yazmanın önemi, Kürt törelerine göre saygı ve sevgi, Kürt romanı, Kürt folklorunda anlamlı sözler, bilmeceler, fıkralar ve folklorun diğer türleri, internet Kürtçesi ve bunu kullanmanın yolları ile metodu, Kürt folklorunda kadın figürü ve önemi ile Kürt folklorunda evlilik ve gereklilikleri gibi başlıklar ele alındı. (İLKHA)