Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) Doğal Afetler Araştırma Merkezi (DAFAM) tarafından, “Diyarbakır ve Çevresinin Doğal Afet Riski” sempozyumu ve çalıştayı düzenlendi.
DÜ Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya, Diyarbakır Vali Yardımcısı Mimar Sinan Batmaz, DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, DAFAM yetkilileri, akademisyenler ve AFAD çalışanları katıldı.
Çalıştayın birinci oturumunda konuşan oturum başkanı Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Diyarbakır ve çevresindeki önemli fay hatları ile deprem riski durumunu anlattı.
Türkiye’deki yerleşim yerlerinin yüzde 87’sinin deprem riski taşıdığı bilgisini veren Koçyiğit, “Diyarbakır’ın güneyinde örtülü fay hattının olduğunu tahmin ediyorum. Diyarbakır’ın çevresindeki en önemli fay hattı Çermik’ten geçiyor. Karacadağ tarafından gelen bir hat da var. Depremden dolayı oluşan riski kontrol eden durumlar var. Bunlardan bazıları kontrol edilebilir ama bazıları ise kontrol edilemez.” dedi.
Toplumun bilinçlenmediğinden dolayı bazı hataların yapıldığını ifade eden Koçyiğit, “Toplum olarak depreme karşı bilinçlenmediğimiz için yaptığımız bazı hatalar var. 40 yıldır depremle ilgili araştırmalar yapıyorum. Depremle ilgili en önemli denetim toplumu bilinçlendirmektir.” şeklinde konuştu.
Çalıştay, katılımcıların yaptıkları sunumlarla devam etti.
Çalıştayın 2 gün boyunca devam edeceği öğrenildi. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)