Serviks yani halk arasında bilinen adıyla rahim ağzı kanserinin, dünyada ve Türkiye'de kadınlarda en sık görülen 7’inci kanser türü olduğunu ifade eden uzmanlar, bu hastalığın düzenli şekilde kontrol edilmediği sürece kötü sonuçlara sebep olacağı uyarısında bulunuyorlar.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Ayşegül Gümrah Tuncel, rahim ağzı kanseri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Rahim ağzı kanserinin oluşum nedeninin tam olarak bilinmediğini ifade eden Tuncel, “Bazı risk faktörleri kansere yakalanma riskini artırmaktadır. Serviks kanserinin gelişimimdeki en önemli risk faktörü HPV’dir. 100 den fazla tipi olan bu virüsün bazı tiplerinin kanser gelişiminde rol oynadığı tespit edilmiştir. HPV cinsel yolla bulaşır. Genital siğillere yol açtığı gibi hiçbir bulgu da vermeyebilir. Ayrıca sigara kullanımı da tüm kanserlerde olduğu gibi rahim ağzı kanseri için önemli bir nedendir.” ifadelerini kullandı.
“Smear testi ile erken teşhis mümkün”
Rahim ağzı kanserinin düzenli muayene ve tarama programları ile kontrol altına alındığını ifade eden Tuncel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hastalık erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Günümüzde bu kanserin taramasında kullanılan en yaygın yöntem PAP smear testidir. Aktif cinsel yaşamı olan her kadının yılda bir kez düzenli olarak yaptırması gereken smear testi ile rahim ağzında henüz kansere dönüşmemiş ancak kanserin ön lezyonları olan anormal yapılar tespit edilerek, hasta tam olarak sağlığına kavuşturulmaktadır.”
“Düzenli kontrol çok önemli”
21 yaş üzerindeki tüm kadınların 3 yılda bir kez smear testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Tuncel sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer aktif cinsel yaşam bu yaştan önce başlamışsa, başlanan yaştan itibaren ilk üç yıl içinde smear testi yapılması önerilir. Testler menopoz sırasında da aksatılmamalıdır. 65 yaşından sonra hastanın o zamana kadar en az üç normal smear testi sonucu bulunuyorsa, doktorunun bilgisi ile smear testlerine son verilebilir. Ayrıca smear testinde şüpheli bir durum görülmüşse, test daha sık aralıklarla yapılabilir ya da ileri tetkik uygulanabilir.” (İLKHA)