Önceki gün, Resmi Gazete'de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve değişik kanunlarda değişiklik yapan düzenleme, İŞKUR tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar yürütülecek işbaşında eğitim programına katılan 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük genç işsizleri istihdam eden işverenlere teşvik verilmesini öngörüyor. İşverenlerin işbaşında eğitim sırasında bu kişiler için yapacakları masraflara karşılık her ay asgari ücretin yarısı kadar kazançları vergi matrahından indirilecek.

Eğitim programını takiben 3 ay içerisinde işe alınan kursiyerler için işverenin ödemesi gereken primler imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay süreyle İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak. Eğitime 30 Haziran 2015'ten önce başlanırsa, bu işçiler için 6 aylık ilave teşvik sağlanacak.

ÇOCUK OYUNCULARA ÇALIŞMA İZNİ GELDİ

İşte diğer düzenlemeler:

TMSF ödeyecek: Soma'daki kaza nedeniyle işsiz kalan işçilerin kıdem tazminatları, Soma Kömür'e el koyan TMSF tarafından satılacak taşınmaz gelirlerinden karşılanacak. TMSF, satış gelirleriyle öncelikle işçilerin parasını ödeyecek.

Üç çocuğa vergi yok: Üç çocuğu bulunan asgari ücretlilerden vergi alınmayacak. Halen asgari ücretli işçilerde 4 çocuk için uygulanan sıfır vergi, üç çocuğa çekilecek.

Çocuk oyuncular: 14 yaşını doldurmamış çocuklar sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme ve her faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilecek. Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışan çocuklar günde 5 ve haftada 30 saatten fazla çalıştırılamayacak. Bu süre, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için günde 8 ve haftada 40 saate kadar artırılabilecek.

BAĞ-KUR'LU İÇİN DONDURMA MİLADI 30 NİSAN

Bağ-Kur'lu esnaf ve çiftçi borçları için getirilen dondurma hakkında 30 Nisan 2015 milat kabul edilecek. Bu tarih itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan 1.3 milyon Bağ-Kur'lu, 31 Temmuz 2015'e kadar borcu ödemezse sigortalılık süreleri askıya alınacak.

ÇALIŞAN BAĞ-KUR'LUYA ÇİFTE ZAM

Bin lira ve altındaki emekli aylıklarına 100 lira, bin liranın üzerindeki aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek şekilde fark ödenecek. Çalışan Bağ-Kur'lu içinse ödenen destek primi yüzde 15'ten yüzde 10'a inecek. Böylece 100 liralık seyyanen zamla birlikte eline geçen para 145 lira artacak.

İŞÇİ BABAYA 5 GÜNLÜK DOĞUM İZNİ

Söz konusu düzenleme, mazeret izinleri konusunda işçi ile memur arasındaki ayrımı ortadan kaldırdı. Daha önce sadece evlenme, ana veya babasının, eşinin, kardeşinin ya da çocuğunun ölümünde üç gün mazeret izni bulunan işçiye yeni haklar sağlandı. İşçi artık bir çocuk evlat edindiğinde 3 gün, eşi doğum yaptığında da 5 gün mazeret izni kullanacak.

En az yüzde 70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğu bulunan işçilere yılda 10 güne kadar ücretli izin hakkı sağlandı. Bu hakkı, çocuğun ebeveynlerinden sadece biri kullanacak. İsterlerse kendi aralarında izin süresini paylaşabilecekler. İzinler toptan veya bölümler halinde kullanılabilecek.

ASANSÖR BAKIMINI İHMAL EDEN YANDI

Asansörlerin yıllık periyodik bakımları artık yasal zorunluluk haline gelirken, sorumlu olacak kişiler de belirlendi. Apartman yöneticileri ve malikleri, asansörlerin aylık bakım ve yıllık kontrollerini yaptırmakla sorumlu olacak. Bu amaçla daire sahiplerinden aidat toplanacak. Belediye sınırları içinde belediyeler, belediye sınırları dışında il özel idareleri ise, hizmete sunulacak asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini yapacak ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptıracak. Kontrolleri yapılmayan asansörlerde meydana gelecek yaralanma ve ölüm olaylarından, ilgili belediye ve il özel idare yetkilileri sorumlu olacak.

Kaynak: HaberTürk