Yazılım sayesinde tablet bilgisayar `tampon süre` olarak tanımlanan zaman aralığında sınıflardaki akıllı tahtalardan sinyal almazsa kilitlenecek. Tampon süre okul ve tatil dönemleri için ayrı ayrı ayarlanabilecek ve kilitlenen bilgisayar ancak yetkililerin vereceği parolayla açılabilecek. Böylece, çalınma veya satılma durumunda okuldaki akıllı tahtadan sinyal alamayan bilgisayar kilitleneceğinden alıcıların işine yaramayacak.
KIRILAMAYACAK YAZILIM
Bu yazılımın kırılması ihtimalini de düşünen Bakanlık yetkilileri, yazılımın işletimsistemi üzerine değil, bilgisayar içinde bulunan en pahalı donanımlar üzerine gömülü olmasını planlıyor. Bakanlık yetkililerine göre hem parça sökülüp yenisi takılmadan yazılımın kırılması mümkün olmayacağından hem de parça değişimi durumunda masraf çok fazla olacağından bilgisayarın çalınmasının ya da satılmasının bir anlamı kalmayacak.
SİGORTA MASRAFI DÜŞECEK
Tabletlerin güvenliği konusunda alınacak bu tedbirin riski de azaltması nedeniyle sigorta masraflarını düşüreceği belirtiliyor. Diğer taraftan tabletlerleinternete girecek öğrencilerin zararlı sitelere girmesinin engellenmesi için MEB tarafından yönetilecek bir filtreleme sistemi uygulanması düşünülüyor.
UYARILAR ETKİLİ OLDU
KOCAELİ`de gerçekleştirilen `Her Öğrenciye Bir Bilgisayar` kampanyası kapsamında 52 bin öğrenciye bilgisayar dağıtılmış, öğrencilere dağıtılan bilgisayarların nasıl kullanıldığına dair ankete katılan öğrencilerin yüzde 8`i bilgisayarının olmadığını söylemişti. Raporda, İl Milli Eğitim müfettişlerinin raporu dayanak gösterilerek hibe bilgisayarların öğrenciler tarafından satıldığı ifade edilmiş ve Fatih Projesi`nde dağıtılacak tabletlerin de başına aynı şeyin gelmemesi için önlem alınması gerektiği ifade edilmişti.
AKŞAM