Arı ölümlerinin özellikle ekin ekme döneminde meydana geldiğini iddia eden arıcı Şahin Çaran, ölümlerin ekin ekme öncesi yabani otla mücadele için atılan ilaçlardan kaynaklandığı iddiasında bulundu.
Ölümlerin son üç yıldır yaşandığını, daha önce böyle bir şeyin olmadığını ifade eden Çaran, ölümlerin çiftçilerin kaçak yollardan elde ettiği ucuz ilaçlardan kaynaklandığını iddia etti.
Çaran ilgili ve yetkililerin konuya ilgisiz davrandığını ileri sürerek,‘’Tarım Bakanlığın, İl Tarım Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğünden şikâyetçiyiz. 350 kovan arım var, yüzde 30 civarında arı kaybım var. Arı kaybının zararının önemi mevsiminde olmamasından dolayı bizi çok etkiliyor, mevsiminde gelse açığı kapatabiliriz. Tam arının gelişim döneminde geldiği için arılar zayıf. O nedenle ölümlerden dolayı 20 bin TL kaybımız var.’’ dedi.
Bu işin sorumlularının bulunması ve zararlarının karşılanmasını isteyen Çaran, Adana’daki çiftçilerin çok bilinçsizce çalıştığını belirterek, “İl Tarım Müdürlüğünün, çiftçileri bilinçlendirmesi gerekir.Çiftçilerin bilinçsiz bir şekilde kullandıkları ilaçların kendi ekinlerine de zararı var. Arının olduğu meyve bahçesi ile olmadığı bahçe arasında yüzde 30 gibi bir fark var nasıl? Arıların tozlaşma ve döllenme dönemi var. Bu dönemde arı hangi meyve ağacına, daha çiçek olduğu zamanlarda konarsa, o ağaçta yüzde 30’luk bir artış görülüyor, bunu sadece biz söylemiyoruz, bilim adamları söylüyor.’’ sözlerine yer verdi.
“ Son üç yıldır bu olaylar yaşanıyor.’’ Diyen Çaran, şöyle devam etti, ‘’Geçen gün tarlalara atılan ekim öncesi ilacı alıp direk arıların üstüne sıktım bir tane arım ölmedi. Bu sıktığımız ilacın litresi 500 liradır, kaçak yollardan getirilen ilaç ise beş litresi 100 lira. Bu kaçak ilaçların içeriği zehirlerden arındırılmadığı için arılara zarar veriyor.’’ dedi. (İLKHA)