Koalisyon Saldırılarının Sözcüsü Asiri, operasyonda yeni bir aşamaya geçildiğini açıklamıştı.

Al Jazeera muhabiri, koalisyona bağlı uçakların çarşamba günü sabah saatlerinde Taiz kentinde Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih`e bağlı güçlerin mevzilerini bombaladığını söyledi.

Taiz kentindeki bombardıman, Husilerin 35. Zırhlı Alay`ı ele geçirdiklerini açıklamalarının ardından geldi. Husiler tank ve ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmaların ardından bölgeyi ele geçirdiğini ilan etmişti.

Aden Vali Yardımcısı Nayef Bekri, Çarşamba günü kentte Husiler tarafından kullanılan tanklara hava saldırıları düzenlendiğini belirtti.

Saldırılar tamamlanmıştı
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Ahmed Asiri,  Salı günü Yemen'de Husilere yönelik 'Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nun sona erdiğini ve 'Umudun Yeniden Tesisi Operasyonu'nun başlatıldığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaştığını, şimdi yeni bir siyasi aşamaya geçildiğini açıkladı.

Koalisyonun sözcüsü Ahmed Asıri 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleştiğini, Yemen hükümeti ve cumhurbaşkanının talebine bağlı olarak koalisyon Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nu sona erdiğini ilan etti.

'Yeniden müdahale olabilir'
Asiri üç durumda Yemen'e yeniden askeri müdahalede bulunabileceklerini söyledi. Bunları şöyle özetledi:
"Husilerin Yemen'de yeniden harekete geçmesi ve Yemen halkı için yeniden tehdit oluşturmaları veya istikrara zarar vermeleri halinde Koalisyon harekete geçecek. Ayrıca Husilerin komşu ülkeler için tehdit oluşturması da yeniden bir askeri operasyonun başlaması için geçerli neden sayılacak."

26 Mart'ta başlamıştı
Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

Bu gelişmelerden sonra Husilerin Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 Mart'ta Husilere yönelik hava saldırıları başlatmıştı.

Saldırıya Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılmıştı.

Kaynak: Al jazeera