HİNDİSTAN`DA 2005 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonucu ilaç şirketleri genetik çeşitliliğe sahip Hindistan nüfusundan ‘faydalanmak` amacıyla, ilaç denemeleri için bölgeye akın ettiler. Fakat bu çalışmalar zamanla değişik skandal ve facialar ile neticelendi.
BİNLERCE ÖLÜ VAR
Sadece 2005-2012 yılları arasındaki klinik deneylere katılanlardan hükümet kaynaklarına göre 2 bin 680`i, gayri resmi açıklamalara göreyse on binlercesi hayatını kaybetti. Resmi rakamlar ağır yan etkilere maruz kalanların sayısını 12 bin olarak işaret ederken, bu rakamında aslında yüzbinlerce olduğu yönündeki iddia ne yalanlandı ne de kimseyi şaşırttı.
GATES`İN ÖLÜMCÜL İŞLERİ!
Bu sürecin tam ortasında, 2009 yılında Bill&Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilen ‘Sağlıkta Uygun Teknoloji` (PATH) isimli programa paralel olarak ‘Hindistan Medikal Araştırma Konseyi` (ICMR) Andhra Pradeş ve Gucerat Eyaletleri HPV aşısı projesini başlattı. Bu denemede 25 bin kadın denekten 8`inin ölümü insan hakları kuruluşlarını ayağa kaldırdı.
ÜLKE SAĞLIĞI TEK ŞİRKETTE
Medyanın ağır baskıları sonucu hükümet bir ‘araştırma yapıyormuş gibi yapmak` zorunda kaldı. Sözde ‘araştırma` neticesinde, ilaç denemelerini sağlık bakanlığı adına denetlemekle görevli Hindistan İlaç Kontrol Merkezi (DCGI) isimli ‘şirket` statüsündeki kurum, ölümlerin aşılarla bağlantılı olmadığını açıkladı.
PARLAMENTO ‘DUR` DEDİ...
Ancak bu açıklamadan tatmin olmayan aktivistler PATH, DCGI, ICMR için tekrar suç duyurusunda bulundular. Bunun üzerine araştırma başlatan Aile ve Sağlık Refahı Parlemento Komitesi, PATH`ı suçlu buldu, ICMR`ın da yetkilerini azalttı.
2013`TE İPTALLER YAŞANDI
2013 yılında Hindistan Anayasa Mahkemesi yapılan şikâyetler doğrultusunda yeni ilaç denemelerine kısıtlamalar getirdi. Kararın ardından 2012`de 480 olan ilaç deneme başvuruları 2013`te 207`ye geriledi. DCGI tarafından onaylanan 163 ilaç denemesi de askıya alındı.
BATI UŞAĞI MODİ İŞBAŞINDA!
Fakat bu olumlu gelişmeler Hindistan`da Mayıs 2014`te İsrail, İngiltere ve Batı yanlısı Narendra Modi`nin iktidara gelmesi ile tersine döndü. Ocak 2015`te mevzuatta yapılan bir değişiklikle, Sağlık Bakanlığı, başvuru öncesi ilaç firmalarıyla toplantı yaparak tüm izinleri vermeye yetkili kılındı.
Bu toplantıların raportörlüğüne ise özel sektörden Prof. Dr. Ranjit Roy Chaudhury atandı. Aktivistler, bu toplantıların ve alınacak kararların, Prof. Chaudhury`in, klinik araştırmalarıyla ünlü Apollo Hastanesi`nin elemanı olması sebebiyle objektif olmayacağını söylüyorlar.
SIRA İSLAM ÜLKELERİNDE
İlaç baronları ise insanlara, sözde ‘işlerini` kaybedebilecekleri şeklinde ‘tehdit` kokan mesajlar vermekle meşgul. Hindistan basınına açıklamalarda bulunan Javis Klinik Araştırmaları Müdürü ve Mascot Spincontrol Sözleşmeli Araştırma Organizasyonu CEO`su Mary Francis, “Hindistan`daki klinik araştırmalar ve ilaç denemeleri, yasaları bu yönde daha esnek ve projelerin onaylanması daha hızlı olan Türkiye, Endonezya ve Malezya`ya kaymaya başladı” şeklinde konuştu.
2.5 DOLARA ÇOCUK DENEK
Şirin Abdül Han, kolay yoldan para kazanmak isteyen birçok sınıf arkadaşıyla birlikte 2009`da (16 yaşında iken) ‘yeni teşhis konulan tüberküloz hastalarının tedavisinde D vitamininin etkileri` denemelerine katılmış. İlaç denemelerinin ‘zararsız` olduğunu düşündüğünü söyleyen Han şunları söyledi: “Her para aldığımızda boş bir kâğıt imzalıyorduk. Sonraki kontrol için gittiğimiz her ay 150 ruble (2,5 dolar) veriyorlardı. Bu bir öğrenci için çok iyi bir para. Bu ilaç denemelerini 2008`de ilik kanseri olan teyzemin katıldığı programdan duydum. Ona da 700 ruble (11 dolar) ödüyorlardı”
Vahdet Gazetesi