Dışişleri Bakanlığı, Yemen'deki duruma ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilen ve "Husi milisleri ile faaliyetleriyle Yemen'de yıkıcı rol oynayan eski rejimin liderlerine silah ambargosu getirilmesi kararının" isabetli bir adım olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrara yönelik bir tehdit oluşturan Yemen'deki duruma ilişkin BMGK tarafından kabul edilen 2216 sayılı kararın "memnuniyetle karşılandığı" belirtildi.

"Karar, Husi milislerine şiddete son verme, Sana dahil ele geçirdikleri bölgelerden geri çekilme, komşu ülkeleri tehdit etmeme yönünde uluslararası toplum tarafından verilmiş net bir mesaj ve uyarı teşkil etmektedir" ifadesine yer verilen açıklamada, "Kararda Husi milislerine ve faaliyetleriyle Yemen'de yıkıcı bir rol oynayan eski rejimin liderlerine silah ambargosu konulmasını ve yaptırım uygulanmasını da isabetli bir adım olarak görüyoruz" denildi.

Açıklamada, siyasi çözümün hayata geçirilmesini sağlayacak barışçı şartların oluşması için Husi milislerinin, Sana ve Aden başta olmak üzere kuvvet kullanarak, tek taraflı eylemlerle ele geçirdikleri bölgelerden çekilmelerinin, el koydukları askeri birliklere ait ağır silahları bırakmalarının, meşru cumhurbaşkanına saygı göstermelerinin ve komşularına yönelik tehditkar davranışlardan vazgeçmelerinin önem taşıdığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Başta Husiler olmak üzere Yemen'deki tüm tarafların ülkenin birlik, bütünlük ve selameti için BM Güvenlik Konseyi kararında da vurgulandığı üzere Körfez İşbirliği Konseyi Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı Sonuçları ve ilgili tüm BMGK kararlarına riayet ederek, siyasi geçiş sürecinin devamını ve meşru devlet otoritesinin ülkenin tümünde hakim olmasını sağlayacak barış ortamının sağlanması yolunda üzerlerine düşeni yerine getirmelerini bekliyoruz. Ülkemizin, Yemen`de barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu bu vesileyle bir kez vurguluyoruz."