Kürdistan`ın dört bir tarafında bulunan İslam âlimlerini bir araya getirecek olan Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD), Kürdistan Âlimler Çalıştayı öncesinde istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Kürdistan Âlimler Çalıştayı ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına (İLKHA) açıklamalarda bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Genel sekreteri Molla Muhammed Özer, yapılan istişare toplantısında İTTİHAD olarak bu güne kadar yaptıkları İslami ve ilmi çalışmaların değerlendirildiğini belirterek, istişare toplantısında eksikliklerin belirlenmesi ve daha mükemmel bir çalışmanın yapılabilmesi için konuşulduğunu belirtti.
“750 âlim katılacak”
Gelecek hafta Diyarbakır da düzenlenecek olan Kürdistan Âlimler Çalıştayı`na 750 âlimin katılacağını belirten Molla Muhammed Özer, Kürdistan`ın dört bir yanından âlimler bu çalıştaya iştirak edeceğini söyledi.
Molla Özer, “Gittiğimiz yerler de edindiğimiz izlenim çok olumlu. Çalıştay çok makul karşılandı. Aynı zamanda Türkiye`nin batısında bulunan Kürt âlimlerde bu çalıştaya çağırıldı ve inşallah hazır bulunacaklar. Yurtdışındaki davet çalışmalarımızda bitti. Türkiye`de de çalışmalar inşallah bitmek üzere.” diyerek çalıştaya yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“ilk defa böyle bir çalışma yapılacak”
İTTİHAD-ul Ulema çatısı altında ilk defa böyle bir çalışmanın yapılacağını ve bu çalışmaların artırılarak devam edeceğini belirten Molla Muhammed Özer, Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) olarak Ulemanın önderliğini yeniden diriltmeye çalıştıklarının da altını çizdi.
Kürdistan bölgesinde ilmi alanda her âlimin fikrini dile getirebileceğini söyleyen Molla Özer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapılacak olan bu çalıştay önümüzdeki hafta Cumartesi günü yani bu ayın 18`inde sabah saat 10`dan akşam 18`e kadar sürecek olan bir program. Kürdistan`daki medreselerde yapılacak olan değişiklerle ilgili görüşler üzerinde durulacak bir çalışma. Kürdistan`daki medreselerin toplum üzerindeki etkisini herkes çok iyi biliyor. Bizler inşallah bu çalışmalarla kaybolan bu etkinin yeniden kazandırılması ile ilgili köklü bir çalışmanın içine girdik. Değişik yerlerde, değişik zamanlarda, farklı konularda çalışmalarımız oldu. Ama Kürdistan`ın 4 parçasından âlimlerin gelmesi bu konuda ortaya bir fark koyacaktır. Zaten bu yönüyle de bu toplantı bir ilk olacak.”
“Bizler Ulemanın önderliğini yeniden diriltmeye çalışıyoruz”
Osmanlıdan sonra Kürdistan`ın 4 parçaya bölünmesine rağmen medreselerde böyle bir bölünmenin yaşanmadığına da dikkat çeken Molla Özer, bu çalıştay ile arka plana atılan Medreselerin ve Ulemanın tekrar diriltilmesini umduklarını söyledi.
Sınırların fiziki olarak Kürdistanı ayırdığını ifade eden Molla Özer, “Türkiye`deki öğrenciler Suriye Kürdistan`ına giderlerdi orda okurlardı. Oradaki öğrenciler Irak`a giderdi. İran`dakilerde buraya gelip okuyorlardı. Ama Cumhuriyetin ardından o medreseler birbirine yabancılaştı. Kürdistan`daki medreseler ile diğer medreseler arasında yabancılaşma ve tanımamazlık oldu. İnşallah bizim bu çalışmamız ile o eski diyalog yerine getirilecek.” şeklinde konuşarak, yapılan bu çalışmanın sadece bir çalıştay ile sınırlı olmadığını, ileride yapılacak olan yeni çalışmalar ile bu meselenin üzerinde daha ciddi bir şekilde durulacağının altını çizdi.
“Müslümanlar tüm zorluklara rağmen medrese kültürünü bugünlere getirdi”
Bölgede bulunan Müslümanların tüm zorluklara rağmen medrese kültürünü bugünlere getirmeye muktedir olduğunu ve bundan dolayı üstatlarına karşı müteşekkir olduklarını belirten Molla Özer, bu topraklarda Müslümanların varlıklarının devamı için medrese kültürünün devamlılığının önemine vurgu yaptı.
“İttihad-ul Ulema bu işin hizmetkârlığını yapacak inşallah”
Önümüzde ki süreçte çok daha önemli çalışmalarla bölge alimlerinin karşısına çıkacaklarını ve bir bütün olarak Ulemanın bu hayır kervanında yer almasını sağlamak istediklerini belirten Molla Özer sözlerini şöyle bitirdi:
“Kürdistan da ki medreseler ve Ulema, Müslümanlara daima önderlik yapmıştır. Üstat Bediuzzaman bir Kürt toplumu önderiydi. Aynı zamanda İslam âleminin önderiydi. Bu topluma önderlik yapmış bir âlimdi. Aynı şekilde Ahmede Hani, Melaye Cezeri bu topluma önderlik yaptı. Yani Kürtlerin önderliğini sürekli âlimler yapmıştır. Cumhuriyet ile beraber ciddi bir baskı oluştu. Medreselerin yerine sürekli seküler, laik yapılar öne çıkarılmaya çalışıldı. Ama elhamdülillah toplum bunu benimsemedi. Bizler yeniden Ulemanın önderliğini diriltmeye çalışıyoruz. Evet, bizler emaneti asli sahiplerine vermek için çalışıyoruz. Önümüzdeki aylarda bu çalışmaları sıklaştıracağız. İttihad-ul Ulema bu işin hizmetkârlığını yapacak inşallah.” (M. Zeki Aygur Ali Fidancı – İLKHA)