Erkekler ağlamaz denir. Ağlamanın bir zayıflık, erkekliği zedeleyecek bir davranış ioduğuna hükmedilir. Ancak, ağlamak erkekler içinde, kadınlar içinde; çocuklar içinde büyükler içinde bir zayıflık işareti değil, gerktiğinde zarurettir. Müdürler, bakanlar, başbakanlar da, cumhurbaşkanları da ağlar. İnsanın özü ağlamadıkca gözünden yaş gelmez. Zira, ağlamak insani bir davranıştır.
GEREKTİĞİNDE KİMSEDEN ÇEKİNMEDEN AĞLAYIN
Ağlamanın ruhsal ve fiziksel sağlığımız açısından etkileri hakkında görüşlerini bildiren Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Müjde Ker Dinçer, "Ağladığımız zaman vücudumuzdaki stres hormonları gözyaşlarıyla vücuttan uzaklaşır ve biraz sonra rahatladığımızı hissederiz. Gözyaşları bünyenin güvenlik subaplarıdır. İçinizde sakladığınız duygular birike birike bir gün patlama noktasına gelir. İşte o zaman ağlayabilirseniz emniyet subabıdır. Gözyaşları sizi ağır bunalımlardan kurtarır. Eskiler içinden ağlamak geldiği halde gözyaşlarını tutmaya çalışan gençlere ağlamalarını tavsiye eder, `Ağlarsan açılırsın rahatlarsın` derlerdi. Sağlıklı yaşamak için her şeyden önce ruh sağlığımızı düzene sokmalıyız. Duyguları bastırmak ilerde büyük sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle içinizden geldiğinde kimseden çekinmeden ağlayın" dedi.
Doç.Dr. Müjde Ker Dinçer ise , "Küçük erkek ve kız bebeklerin ağlama sıklıklarında farklılık görülmez, ancak ilerleyen yıllarda kadın ve erkek arasındaki ağlama farkı sosyalleşme ve toplumsal değerler doğrultusunda oluşmaktadır. Küçük bir çocukken bile ağlamanın erkekliğe yakışmadığını söyleriz. Bu bir yanılgıdır, çünkü bazı durumlarda örneğin yakınını kaybetmek veya bir arkadaşının ölmesi gibi durumlarda ağlamak çok erkekçe olabiliyor. İster erkek ister kadın ister başbakan olalım konu ağlamaksa eğer bazen hepimiz `aynı yoldan geçmişiz` diyebiliriz" şeklinde konuştu.
star