Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son günlerde yazılı ve görsel basın ile internet medyasında yer alan Sebze ve meyvelerin çamaşır suyu ile yıkanabileceği yönündeki haberler üzerine açıklama yaptı.

Çamaşır sularının genellikle içeriğinde sodyum hipoklorit bulundurduğu ve temizleyici olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Klorlu bileşikler genellikle içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonunda sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak,  Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği (AB) söz konusu ürünlerin kontrolsüz kullanımında ciddi sağlık risklerine neden olabileceği, sodyum hipokloritinmutajenik etki gösterdiği, kullanımı sırasında diğer bazı organik maddelerle reaksiyona girerek tehlikeli yan ürünlerin oluşmasına neden olabileceği gibi risklerden dolayı meyve ve sebzelerin direkt olarak bu tür ürünlerle dezenfekte edilmesini önermemektedir."

Türkiye'de piyasaya sunulan çamaşır sularının gıda ile temasa uygun ürünler olmadığı kaydedilen açıklamada, "Bu ürünlerin evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımı Bakanlığımızca tavsiye edilmemektedir.

Evlerimize ulaşan şebeke suları yetkili makamlar tarafından klor ve klorlu bileşikler kullanılarak dezenfekte edildiğinden bakanlık olarak meyve ve sebzelerin bu sularla bolca yıkanmasını öneriyoruz." ifadeleri kullandı.   (İLKHA)