Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı olarak hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği`nde rahim kanseri tanısı almış Mediha G. (58) adlı hastaya rahim kanseri ameliyatı yapıldı.

Başarılı geçen ameliyat sonrası genel durumu iyi olan hasta taburcu edildi.

“  Erken Teşhis Hayat Kurtarıcıdır”

Kanserlerde  erken teşhisin önemli bir faktör olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Başasistanı Op. Dr. Mehmet Nafi Sakar,  Kadınların düzenli aralıklarla muayene ve taramalarını yaptırmalarının çok önemli olduğunu söyledi.

Op. Dr. Sakar,  kanserin temel nedeninin, bir hücrenin kontrol altına alınamayan üremesi olduğunu belirterek, kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserlerin de rahim ağzı, rahim, endometrium denilen rahim iç zarının kanseri ve yumurtalık kanserleri olduğunun altını çizdi.

Dr. Sakar, günümüzde gelişmiş ülkelerde en sık, gelişmekte olan ülkelerde ise 2`inci sıklıkta ve 1`inci sırada rahim ağzı kanseri görülen kadın kanser türü olduğunu belirtti.

Kadınlarda görülen rahim kanserinin temel sebeplerine de değinen Dr. Sakar, karşılanmamış aşırı östrojen (kadınlık hormonu), adetlerin erken başlaması, geç menopoz (adetten kesilme), nulliparite (doğum yapmamış olmak), aşırı kilo, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve genetik yatkınlığın rahim kanseri için en önemli risk faktörleri olduğunu söyledi.


Konuyla İlgili Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Hikmet İyem ise; Doğu ve Güneydoğuda onlarca İle hitap eden bir hastane olduklarının altını çizerek, birçok dalda hizmet veren hastanelerinin özellikli ameliyat çeşitliliğini artırması yönündeki çalışmalarının mutluluk verici olduğunu söyledi. – İLKHA